top of page

Miksi asunto ei mene kaupaksi?

Joskus käy niin, ettei asunto mene yrityksestä huolimatta kaupaksi. Myyntiajan pitkittyminen käy kalliiksi, sillä asunnon kulut jäävät myyjän maksettaviksi ja markkinointi- ja välitysmaksut juoksevat kuukaudesta toiseen. Asunnon pitkään myyntiaikaan vaikuttaa kuitenkin moni seikka, eikä kaikkien kohteiden voi olettaakaan menevän hetkessä kaupaksi. Esimerkiksi sijainti vaikuttaa paljon; Helsingin keskustassa asunnot revitään käsistä kunhan pyyntihinta on kohdillaan, mutta syrjäisemmällä alueella sijaitsevan asunnon myyntiin kuluu monesti huomattavasti enemmän aikaa. Myös asunnon remontointitarpeet voivat vaikeuttaa sopivan ostajan löytymistä, mutta harvoin tämä kuitenkaan estää asunnon myyntiä. Syy huonoon menestykseen löytyy useimmiten liian optimistisesta hinnoittelusta tai riittämättömästä markkinoinnista.


miksi asunto ei mene kaupaksi

Jos asunto ei herätä toivottua kiinnostusta ostajissa, kannattaa aivan ensimmäiseksi tarkastaa, onko kiinteistön hinnoittelu osunut kohdilleen. Myyjän olisi hyvä tutustua asuinalueen asuntomarkkinoihin huolellisesti jo ennen myynti-ilmoituksen julkaisua, sillä uudet kohteet houkuttelevat ostajia huomattavasti enemmän kuin pitempään myyntilistoilla roikkuneet kiinteistöt. Moni potentiaalinen asiakas saattaa jäädä kokonaan tavoittamatta, jos hintapyyntö menee yli keskimääräisen budjetin. Asunnon ostajat ovat yleensä hyvin perillä sen hetkisestä markkinatilanteesta ja huomaavat kyllä, jos asunnon hinnassa on ilmaa.


Hintaan vaikuttavia tekijöitä ovat asunnon sijainti, kunto, mahdolliset remonttitarpeet ja erityispiirteet, jotka joko lisäävät tai heikentävät asunnon vetovoimaa. Asuntokaupasta kannattaa tietenkin aina koettaa saada mahdollisimman hyvä tuotto, mutta hinnan suhteen täytyy olla realistinen, jottei tähtiä kurotellessaan pidennä myyntiaikaa kohtuuttomasti ja näin heikennä ostajien kiinnostusta.1. Myynti-ilmoitus kuntoon


Toinen aivan kiistämättömän tärkeä asunnon kiinnostavuuteen vaikuttava seikka on houkutteleva myynti-ilmoitus. Nykyään suurin osa asuntokaupasta tehdään nettiä avuksi käyttäen ja huonolla ilmoituksella voi pilata hyvänkin kohteen mahdollisuudet heti alkuunsa.


On ehdottoman tärkeää, että myynti-ilmoituksesta löytyy edustava ja riittävän kattava valikoima valokuvia. Niihin kannattaa panostaa kunnolla ja suositeltavaa onkin antaa kuvien otto ammattivalokuvaajan hoidettavaksi.


Aivan ensimmäiseksi asunnosta tulee siivota kaikki ylimääräiset rojut näkyvistä, stailata huoneet modernin ja raikkaan näköisiksi ja huolehtia riittävästä valaistuksesta. Tyhjillään olevaan asuntoon voi tuoda joitain hyvin valittuja huonekaluja, jotta asuntoilmoituksien selaajat saavat mielikuvan siitä millaista asunnossa olisi asua. Myös kuvien ajantasaisuus on tärkeää ottaa huomioon. Jos eletään kesäaikaa, mutta ilmoituksessa näkyy lumisia maisemia, saa ostaja mielikuvan, että asunto on ollut myynnissä pitkään herättämättä mielenkiintoa. Ostaja voi alkaa miettiä mitä vikaa asunnossa on, jos se ei ole muillekaan kelvannut.


Kuvien lisäksi myynti-ilmoituksen tekstit kannattaa harkita tarkkaan. Tekstin pitää olla vetoava ja esitellä asunnon parhaat puolet houkuttelevasti. Lisäksi ilmoitukseen tulisi merkitä kaikki oleelliset tiedot kohteesta huolellisesti, sillä harva jaksaa ottaa varta vasten yhteyttä vain kysyäkseen perustietoja, jotka olisi pitänyt käydä ilmi jo myynti-ilmoituksesta. Huolimattomasti laadittu ilmoitus ei herätä luottamusta.


2. Ensivaikutelma on tärkeä


Kun potentiaalinen ostaja on sitten saatu kiinnostumaan sopivalla hinnalla ja houkuttelevalla myynti-ilmoituksella, on aika sopia näyttö. Tässä vaiheessa ei ole vielä syytä huoahtaa helpotuksesta, sillä tehtävää riittää oikean ensivaikutelman luomisessa.


Ostaja kuvittelee asuntoon sisään astuessaan millaista elämä siellä tulisi olemaan ja jos vastassa on heti ensimmäisenä sotkuinen hattuhylly ja pyykkivuori, eivät mielikuvat ole kovin yleviä. Asunnosta kannattaa viedä kaikki ylimääräinen sälä säilöön ja suosia vaaleita, raikkaita värejä, hyvää valaistusta ja muutenkin ilmavaa fiilistä. Asunto kannattaa myös siivota ja tuulettaa kunnolla ennen näyttöä. Haastavan kohteen myyntiä edistämään voi myös palkata ammattitaitoisen stailaajan.


Joskus kohde vaatii myös pientä remonttia vedotakseen laajempaan yleisöön. Punaiset keittiön kaapit voivat karkottaa skandinaavisen vaalean sisustuksen ystävän ja aikansa eläneet kylpyhuoneen laatat saattavat jäädä kummittelemaan potentiaalisen ostajan mieleen suurena remonttitarpeena. Yllättävän ison muutoksen voi saada aikaan jo kaapinovien maalaamisella tai laattojen saumojen uusimisella, joten viitseliäisyys on tässä kohtaa vaivansa väärti.3. Kun myyt asuntoa itse


Kun myyt asuntoa itse ilman kiinteistönvälitysfirmaa, venyy myyntiaika yleensä hieman tavanomaista pidemmäksi. Myymisessä on paljon paperihommaa ja selvittämistä, mikä ei alaan perehtymättömältä suju aivan hetkessä. Myös ostajat suhtautuvat itsenäiseen myyjään hieman epäilevämmin kuin luotettavaksi koettuihin ammattilaisiin ja oikean ostajan löytymisessä voi tämän vuoksi kestää. Varsinkin ensiasunnon ostajat kaipaavat usein välittäjän tuomaa ammattitaitoa päätöksensä tueksi.


Myyntiaikaa voi pidentää myös verkostojen puute ja riittämätön markkinointi. Kiinteistönvälittäjällä on jo valmiina tietokanta potentiaalisista ostajista ja käytössä toimivaksi todetut markkinointikanavat mahdollisimman suuren näkyvyyden saamiseksi. Yksityisellä myyjällä menee ymmärrettävästi hieman pidempään asunnon stailaukseen, kuvien ottoon, myynti-ilmoituksen luomiseen ja lopulta oikean asiakaskunnan etsimiseen4. Ikuisuuskohteet


Jotkut asunnot kuitenkin tuntuvat roikkuvan myyntilistoilla ikuisesti eivätkä onnistu herättämään ostajien mielenkiintoa. Tällöin syy on yleensä yksi seuraavista: asunnon kunto on niin huono, ettei sinne voi muuttaa ilman mittavaa remonttia; asunto sijaitsee hiipuvalla tai muuten epäkiinnostavalla asuinalueella; tai taloyhtiössä on tiedossa suuri remontti, jonka keskelle ei haluta muuttaa ja jonka lopullisista kustannuksista ei ole tietoa.


Tällaisissa tapauksissa on monesti parempi ottaa asunto väliaikasesti pois myynnistä ja palata asiaan, kun asunnossa on tehty tarvittavat uudistukset ja taloyhtiön remontit on saatu hoidettua. Toinen vaihtoehto on tietysti hilata hintaa niin alhaiseksi, että asunto kiinnostaa korjaustarpeista huolimatta, mutta tämä on usein pitkässä juoksussa se kalliimpi vaihtoehto.Mitä voi tehdä, jos koti ei mene kaupaksi?


Jos olet koettanut myydä asuntoasi jo pidempään, eikä riittävää kiinnostusta ole syntynyt, kannattaa siis ensinnäkin miettiä voisiko asunnon vetovoimaa lisätä stailauksella, pienellä pintaremontilla tai vain paremmalla myynti-ilmoituksella. Jos vikaa ei löydy näistä, voi olla, että asuntosi on hinnoiteltu liian korkealle suhteessa asuinalueen tarjontaan. Saako samalta seudulta samankaltaisen asunnon halvemmallakin tai kilpaileeko asuntosi samassa hintaluokassa pohjaratkaisultaan toimivampien ja tilavampien asuntojen kanssa?


Jos asuntosi sijaitsee Helsingissä, voit myös harkita sen myymistä suoraan Neliöt Rahaksi -palvelulle. Me ostamme kaiken kuntoisia ja kokoisia asuntoja pääkaupungista ja näemme potentiaalin sielläkin missä tavallinen ostaja näkee vain vanhanaikaisia sisustusratkaisuja tai remonttitarpeita. Kun myyt asuntosi suoraan meille, et joudu maksamaan välityspalkkioita välikäsille ja saat tarjouksen heti ja parhaassa tapauksessa rahat tilille jo samana päivänä. Me hoidamme myös kaiken asunnon myyntiin liittyvän paperisodan puolestasi vuosikymmenien kokemuksella ja ilman mitään lisämaksua.


Voit myös käyttää uutta Neliöt Välittää LKV- palveluamme, jossa saat oman kiinteistövälittäjän, joka on mukanasi myynnin jokaisessa vaiheessa aina hinta-arviosta kauppakirjan allekirjoitukseen saakka. Koulutetut ja kokeneet välittäjämme tuntevat pääkaupunkiseudun asuntomarkkinat kuin omat taskunsa, joten asuntosi myynti on osaavissa käsissä.


Kun olet kyllästynyt odottamaan ja haluat saada asuntosi myytyä mahdollisimman nopeasti, helposti ja ilman lisäkustannuksia, tulee Neliöt Rahaksi avuksi. Pyydä tarjous ja käynnistä myyntiprosessi jo tänään!


Comentarios


bottom of page