Asumisen ihanteet 2021 tutkimus avaa suomalaisten luonnonmukaisia arvoja

Koti on suomalaiselle tunnetusti todella tärkeä asia, ja kodin halutaan olevan mukava ja viihtyisä asukkaalle itselleen, ei niinkään muille esiteltäväksi. Suomalaisten unelmat liittyvät usein kotiin ja sen ominaisuuksiin, ja Suomalainen viettää paljon aikaa kotona. Kodilla on suuri merkitys. Millaisia asioita asumiselta, asunnoilta ja kodeilta tällä hetkellä toivotaan? Tutustuimme Noren Oy:n Suomen Asuntomessuille tuottamaan Asumisen ihanteet 2021 -tutkimukseen ja keräsimme sieltä mielenkiintoisia poimintoja Suomalaisten asumisen ihanteista.Vallitsevan maailmantilanteen myötä luonnon merkitys korostunut


Luonto on ollut suomalaisille aina melko vahva vetovoimatekijä varmasti jo ihan maantieteellisistä syistä, mutta nyt parin viime vuoden aikana luonnon merkitys myös asumiseen liittyen on vahvistunut huomattavasti. Erityisesti nuoret aikuiset saavat voimakkaasti elinvoimaa luonnon läheisyydestä ja kaipaavat luontoa lähelleen niin asumisen, kuin vapaa-ajankin viettämisen suhteen. Asuntomessujen tilaamasta ja Noren Oy:n tuottamasta Asumisen Ihanteet 2021-tutkimuksesta käy ilmi, että 93% alle 25-vuotiaista aikuisista pitää luontoa merkittävänä hyvinvoinnin tekijänä. Samalla, kun luonnon merkitys on kasvanut, kaupungeista löytyvä luonto riittää yhä harvemmalle, ja vain 24 % nuorista aikuisista oli sitä mieltä, että kaupunkiluonto riittää kodin läheiseksi luonnoksi. Vuonna 2020 sama luku samassa ikäluokassa oli 59 prosenttia. On selvää, että pandemia on vaikuttanut asiaan vahvasti.


Halu olla lähellä luontoa, ja edes jollain tavalla luonnon ympäröimänä käy tutkimuksesta ilmi myös niin, että kiinnostus oman kodin rakentamista ja rakennuttamista kohtaan on noussut, ja 68% nuorista aikuisista pitää omakotitaloa ihanteellisimpana asumismuotona. Kuten olemme aiemmin tässäkin blogissa todenneet, omakotitaloasuminen on suomalaisten suosikki asumismuoto ja nyt pandemian myötä se on vain kasvattanut suosiotaan, niin konkreettisesti, kuin haaveiden tasolla. Yli 65-vuotiaiden joukossa kerrostaloasuminen on taas se erityisesti houkutteleva asumismuoto, ja asiaa selittänee asumismuodon helppous ja huolettomuus.


Sauna ja harrastetilat houkuttelevat


Asumisen Ihanteet 2021-tutkimuksesta käy ilmi, että suomalaisten kestosuosikki sauna on yhä haluttu kodin ominaisuus. Kaikista vastaajista 83% haluaa kotiinsa saunan, ja 64%:lla se jo on. Sauna tuntuu olevan suomalaiselle samanaikaisesti sekä arkinen asia, että pientä arjen luksusta. Sauna kodissa on tavanomainen asia mutta erityisesti pienemmistä asunnoista löytyvä sauna on ihastusta herättävä ominaisuus. Asumisen Ihanteet tutkimuskin sen kertoo - sauna ja suomalaiset kuuluvat yhteen.


Tutkimus kertoo myös sen, että erilaiset tietylle tarkoitukselle suunnatut huoneet ovat kasvattaneet suosiotaan. Suomalainen haluaa yhä useammin kotiinsa vaatehuoneen, kodinhoitohuoneen, työhuoneen ja harrastushuoneen. Työhu