top of page

Mitkä asiat vaikuttavat asunnon hintaan ja hinta-arvioon

Kun asunnon myynti tulee ajankohtaiseksi, kiinnostaa myyjää tietysti aivan ensimmäiseksi se minkälaiseen hintaan asunnon voisi saada kaupaksi. Tällöin kannattaa olla yhteydessä asiansa osaavaan kiinteistönvälittäjään, joka tuntee alueen tarjonnan ja tekee hinta-arvion myytävänä olevasta kohteesta. Se mistä tämä arvio koostuu voi kuitenkin tuntua aikamoiselta mysteeriltä. Tässä artikelissa kerromme mitkä seikat vaikuttavat asunnon hintaan ja mihin hinta-arvio perustuu.Sijainti


Yksi eniten asunnon hintaan vaikuttava tekijä on sen sijainti. Halutuilla asuinalueilla saa pienemmästä, huonokuntoisemmasta ja pohjaratkaisultaan epäkätevästäkin asunnosta maksaa maltaita, samallla kun toisen, viimeisen päälle remontoidun kohteen hinta-arvio jää kauas taakse vain syrjäisemmän sijaintinsa takia.


Hyvä sijainti ei kuitenkaan tarkoita vain keskustan läheisyyttä, vaan omaa osaansa näyttelevät myös läheltä löytyvät palvelut kuten kaupat ja koulut sekä toimivat liikenneyhteydet. Myös alueen yleinen arvostus vaikuttaa hintaan: joskus kahdella alueella ei ole käytännössä suurtakaan eroa, mutta toinen koetaan miellyttäväksi paikaksi asua ja toisen maine kärsii vielä aikansa eläneistä mielikuvista.


Asuntoa hinnoitellessa katsotaan myös tulevaisuuteen. On tärkeää miettiä millaiseksi elämä asuinalueella muodostuu tulevina vuosina. Onko alueella käynnissä jonkinlaisia kehityssuunnitelmia tai onko odotettavissa, että boheemi alue keskiluokkaistuu ja alkaa vetää varakkaampia asunnonostajia lähivuosina.


Hintaan vaikuttaa myös se sijaitseeko asunto taloyhtiön omalla vai vuokratontilla. Jälkimmäisestä koituu asunnon omistajalle kuluja vastikkeiden muodossa ja nämä otetaan huomioon hinta-arviota tehdessä. Omalla tontilla sijaitsevan asunnon arvo voi vastaavasti nousta tulevaisuudessa jo pelkän tontin arvon nousun seurauksena.Pohjaratkaisu


Toinen hinta-arvioon ratkaisevasti vaikuttava seikka on luonnollisesti asunnon pohjaratkaisu. Kokonaisneliömäärä, kuinka monta makuuhuonetta asunnossa on, huoneiden tilavuus ja pohjaratkaisun kätevyys sanelevat pitkälti asunnon hintaa. Parveke nostaa asunnon arvoa huomattavasti, varsinkin jos se on lasitettu. Myös ikkunoista avautuvat näkymät vaikuttavat hintaan, samoin kuin asuinkerros.


Asuntoa myydessä kannattaa miettiä mille kohderyhmälle asuntoa markkinoidaan. Avoin pohjaratkaisu on nykyään muotia ja miellyttää monen ostajan silmää. Kuitenkin esimerkiksi lapsiperheille voi makuuhuoneiden lukumäärä olla avaruutta tärkeämpi seikka ja pari pienempää makkaria houkutella enemmän kuin yksi iso.


Pienetkin neliöt voivat kiinnostaa ostajia, jos asunto on suunniteltu arkisia toimintoja helpottavaksi. Pesukoneen paikka pienessä kylpyhuoneessa tai riittävä komerotila muuten nafteissa neliöissä voi tehdä asunnosta kokoaan suuremman tilaihmeen.Asunnon kunto ja mahdolliset remontit


Toisin kuin sijaintiin tai pohjaratkaisuun, on asunnon kuntoon helppo vaikuttaa hinnan kohottamiseksi. Pieni pintaremontti kannattaa sillä maalipurkin hinnalla saadaan aikaan jo kumma kasvojen kohotus. Myös sisustuksessa käytetyt laadukkaat pintamateriaalit nostavat asunnon arvoa.


Kaikkein eniten hintaan kuitenkin vaikuttavat keittiön ja kylpyhuoneen kunto, sillä ostajatkin tietävät näiden olevan kaikkein suurimpia kulueriä uutta kotia kunnostaessa. Lisäksi viimeaikaiset päivitykset kielivät siitä, että putkiremontit on todennäköisesti saatu hoidettua alta pois, eikä uutta ole ihan vähään aikaan tiedossa.


Myös taloyhtiössä tehdyt tai tulossa olevat remontit otetaan hinta-arviossa huomioon. Tärkeitä ovat esimerkiksi ikkunoiden uusimiset, julkisivuremontit ja yhteisten saunatilojen kunto. Myös talon rakennusvuosi vaikuttaa jo sinällään hintaan.Yleinen markkinatilanne


Hinta-arvioon vaikuttaa lisäksi myös asuntokaupan yleinen markkinatilanne. Jokainen tietää, että markkinat vaihtelevat vuodesta riippuen ja asunnon myynti- tai ostoajankohtaa kannattaa joskus kiirehtiä tai viivästyttää parempia aikoja odotellessa. Yleinen taloustilanne vaikuttaa asuntojen kysyntään, mutta markkinat voivat vaihdella suuresti myös eri alueiden kesken.


Kiinteistönvälittäjä vertaa asuntoa samalla alueella myytyihin kohteisiin ja niiden toteutuneisiin kauppahintoihin. Jokainen asunto on kuitenkin uniikki ja sen hinta koostuu monen eri tekijän summasta. Laskentakaava ei ole aivan yksinkertainen ja siksi arvio kannattaakin pyytää osaavalta kiinteistönvälittäjältä, eikä luottaa netin automaattisiin laskureihin, jotka pystyvät toistamaan vain keskiarvoja.Jos haluat saada asiantuntevan arvion asuntosi hinnasta oikealta kiinteistönvälittäjältä vaivattomasti ja nopeasti, pyydä ilmainen hinta-arvio meiltä. Neliöt Välittää LKV ei käytä tekoälyä arvioiden tekemiseen, vaan luotamme kiinteistönvälittäjiemme markkinatuntemukseen ja kolmenkymmenen vuoden kokemukseen Helsingin asuntomarkkinoista.

Comments


bottom of page