top of page

Asumisen eroja - Uusi vastaan vanha

Kun tulevan kodin etsiminen aloitetaan, monilla on mielessään valmiina jo jonkinlainen lista siitä, mitä kodilta toivoo. Lista voi olla sekoitus mielikuvia, ehdottomia edellytyksiä ja varovaisia toiveita tulevan kodin ominaisuuksista. Asunnon etsimisen aikana toiveet voivat muuttua mutta melkein varmasti voisi sanoa, että kysymykset vilisevät kaikilla asuntoa etsivillä mielessä. Mikä on järkevintä? Mikä on juuri minulle paras? Yksi isoista kysymyksistä on monilla se, että sopisiko siihen omaan tilanteeseen täysin uusi, vai vanhempi asunto paremmin. Asunnon iän suhteen voi etsijällä olla omien mielikuvien ja mieltymysten mukaan rakennettu toive, mutta millaisia sitten oikeasti ovat vanha ja uusi kohde toisiinsa verrattuna?
Uudiskohde viehättää vaivattomuudellaan


Uudiskohde, ja uusi asunto on helppo ja vaivaton vaihtoehto, sillä kaikki on luonnollisesti uutta, ja nykyisten toiveiden ja trendien mukaan rakennettu. Pohjaratkaisu on useimmiten toimiva ja avara. Sävymaailma on monissa kohteissa nykytrendien mukaisesti moderni ja hillitty. Uuden kohteen plus puolia ovat helppous, täysi muuttovalmius sellaisenaan, mahdollinen muokattavuus ja vaikuttaminen materiaaleihin ja ominaisuuksiin, toimivuus, ja se, ettei sitä tarvitse remontoida. Jos uudiskohde ostetaan sijoitusmielessä, vuokran voi asettaa korkeammaksi, sillä moni on valmis maksamaan uudesta vanhaa enemmän.


Huomioitaviakin asioita uudiskohteista löytyy. Uudet asunnot ja uudiskohteet ovat vanhoja asuntoja kalliimpia, kun vertaillaan samalla alueella sijaitsevia asuntoja ja taloja. Uudiskohteessa voi tulla yllätyksiä, sillä kukaan ei ole vielä käyttänyt asuntoa aikaisemmin, eikä näin ollen myöskään kerännyt hyödyllistä tietoa asumisesta kyseisessä kodissa. Toimivuudessa ja esimerkiksi matkapuhelin- ja datayhteyksissä voi olla haasteita, joista ei vielä tiedetä. On myös varautumisen arvoinen asia, ettei uudiskohteen arvo välttämättä nouse samalla tavalla, kuin jo käytetyn asunnon.


Käytetty asunto on uudiskohdetta edullisempi vaihtoehto


Laadukkaasti ja kestävästi tehty vanha kohde on parhaimmillaan kuin pieni pala kyseessä olevan rakennusvuoden parhaita puolia, kertoen tarinaa eletystä elämästä ja rakastetusta kodista. Vanhat kohteet ovat hintatasoltaan uudiskohteita edullisempia. Vanhat kohteet ovat muokattavissa tähän päivään mutta asuntoa ostaessa tulee tietenkin budjetoida mukaan myös tarvittavat, sekä toivotut remontit ja muutokset. Vanha kohde vaatii usein edes jonkinasteisia muutostöitä, mutta asiaan vaikuttaa vahvasti ostajan toiveet kodin ulkomuodosta. Ennen ostopäätöstä ja kaupantekoa onkin tärkeää ottaa selvää kaikista pakollisista remonteista, korjattavista asioista ja taloyhtiössä tehtävistä huoltotöistä. Käytettyä ja vanhempaa asuntoa ostaessa on hyvä myös muistaa teetättää tilanteeseen sopivan laajuinen kuntotarkistus pätevän asiantuntijan toimesta. Vanhempien kohteiden kanssa on ylipäätään hyvä pitää mielessä, että erilaista selvitettävää asunnon kunnon ja huoltamisen suhteen on melko paljon.


Asuntojen ostamisen trendejä tarkastellessa, tällä hetkellä yksi suosittu kohderyhmä ovat 2000-luvun alussa rakennetut omakotitalot. Tuolloin parikymmentä vuotta sitten rakennetut talot ovat rakennusteknisesti lähes tätä päivää mutta hinta ei ole yhtä korkea, kuin ihan uusissa taloissa.


Asunnon ikä ei merkittävä kriteeri Suomalaisten asuntotoivelistoilla


Kun Suomalaisten toiveita unelmakodin suhteen on kartoitettu esimerkiksi kyselytutkimusten avulla, asunnon ikä ei ole vahvasti noussut esiin. Alma Median vuonna 2019 teettämässä suuressa unelmakotitutkimuksessa pystyttiin erittelemään kuusi erilaista unelmoija tyyppiä mutta esiin nousseet toiveet eivät useimpien kohdalla keskittyneet kodin ikään. Monilla oli toiveita kodin kunnosta ja ilmeestä, mutta tämä ei remontoimisen mahdollisuuden vuoksi suoraan määritellyt kiinteistön toivottua ikää. Erillistalot ja omakotitalot ovat Suomalaisten suosikki asumismuoto.
 


Lähteet:

Comments


bottom of page