top of page

Pandemian tuomat muutokset asumiseen

Pandemia on muuttanut maailmaa ja samalla asumista ja asuntomarkkinoita. Kerroimme viime vuonna koronatilanteen myötä lisääntyneen etätyöskentelyn vaikutuksia asuntomarkkinoihin, ja nyt tarkastelemme kokonaisuutta vielä laajemmin. Mihin asumisen seikkoihin maailman tilanne on vaikuttanut eniten?Isompien asuntojen kysyntä kasvussa etätyöskentelyn ja perheiden perustamisen myötä


Etätyöskentely on lisääntynyt pandemian myötä globaalisti, ja kuten tässä vaiheessa on selvää, näin on käynyt myös Suomessa. Asiantuntijoiden mukaan etätyöskentely jää ihmisten arkeen voimakkaammin, kuin ennen pandemiaa, jopa sen jälkeen kun tilanne on normalisoitunut. Pandemian pitkittyminen ja etätyöskentelyn lisääntyminen on saanut ihmiset haaveilemaan kotiin liittyvistä asioista aiempaa enemmän ja siirtymään suurempiin asuntoihin, sillä iso osa päivästä kuluu kotona. Etenkin jos perheessä on useita perheenjäseniä, tilaa tarvitaan enemmän, jotta kaikki mahtuvat työskentelemään ja tekemään vapaa-ajan askareita mukavasti saman katon alle.


Koronatilanne on vaikuttanut myönteisesti syntyvyyteen, ja myös perheiden kasvaminen on kasvattanut isompien asuntojen kysyntää. Ennen pandemiaa pienet asunnot olivat se, mitä ihmiset halusivat ja niitä rakennettiin kovaa vauhtia lisää, mutta nyt kysyntä isoille asunnoille alkaa olla suurempaa, kuin tarjonta. Tilanne on kehittymässä, eikä varmuutta vielä ole kauan suurten asuntojen suosio pitää pintansa, vai onko kyse pysyvästä muutoksesta. Tämä on aiheuttanut haasteita rakennuttajille ja rakennusfirmoille. Myös asuntosijoittajilla ja vuokranantajilla on pandemian tuomien muutosten myötä haasteita, sillä varsinkin pienemmistä vuokra-asunnoista on monilla alueilla ylitarjontaa.


Ensiasunnoksi ostetaan nykyään myös suoraan isompi asunto, kun ennen aloitettiin monesti hyvin pienestä kodista.


Ulkotila on kasvattanut merkitystään


Suomessa ollaan aina haaveiltu joissain määrin pihasta ja parvekkeesta mutta sitä ei ole välttämättä silti osattu kaivata, jos sitä ei ole asunnossa ollut. Pandemia on muuttanut asiaa ja pihalla varustettujen, sekä parvekkeellisten asuntojen kysyntä on kasvanut valtavasti. Kaupunkiasunnoissa ja kerrostaloissa arvostetaan isoa parveketta ja monilla alueilla sellaiset asunnot viedään melkein käsistä. Ihmiset arvostavat tätä nykyä kodeissaan muutenkin monipuolisuutta. Erilaiset tilat ja ominaisuudet kiehtovat entistä kotipainotteisemman elämän keskellä.


Kumpi mieluummin - sauna tai kotitoimisto?


Monet pandemian tuomista muutoksista asumiseen ovat melko hyvin pääteltävissä mutta myös yllätyksiä mahtuu mukaan. Suomalaisten kestosuosikki sauna on toki yhä hyvin haluttu ominaisuus kotiin mutta jos tilaa on rajallisesti, saunasta ollaan valmiita tinkimään isomman elintilan ja esimerkiksi kotitoimiston myötä. Muutama neliö enemmän elintilaa ja työhuone saattaakin nykymaailmassa olla monille saunaa houkuttelevampi vaihtoehto. Tämä tarkoittaa myös sitä, että muuten hyvässä ja tilavassa asunnossa saunan puutetta ei nähdäkään välttämättä puutteena, vaan neliöiden käyttönä muuhun tärkeään.


Sijainti pitää pintansa tärkeänä kodin ominaisuutena


Sijainti on aina ollut merkittävässä roolissa kotia hankkiessa ja niin on yhä pandemian myötä. Lisääntynyt etätyöskentely on saanut ihmiset laajentamaan piiriä, jonka sisältä koti hankitaan mutta edelleen sijainti on yksi kodin tärkeimmistä kriteereistä. Vaikka kotona vietetään enemmän aikaa, monet asiat voivat vaikuttaa siihen ettei koti saa olla liian kaukana toivotusta alueesta. Palveluiden pitää olla sopivan lähellä ja kulkuyhteyksien hyvät ja toimivat. Usein kuitenkin hieman kauempana sijaitseva suurempi asunto saa ihmiset muuttamaan hieman kauemmas parhaista yhteyksistä ja lähimmistä palveluista, eikä niinkään suoraan pandemian tuomat muutokset elämään. Pandemia on kuitenkin vaikuttanut tähän omalta osaltaan, sillä osan on pakko lähteä etsimään isompia asuntoja kauempaa, kun kaikille niitä ei kaupungin välittömästä läheisyydestä riitä.
 


Lähteet:


Comments


bottom of page