top of page

Asunnon myyntiin liittyvä verotus

Harkitsetko asuntosi myymistä, etkä ole aivan varma joudutko maksamaan veroa myyntivoitosta? Asunnon myyntiin liittyy muutamia ehtoja, jotka määrittelevät, onko myyntivoitto verotonta tai veronalaista pääomatuloa.

Milloin on verovapaata myydä?


Oman vakituisen asunnon voi myydä verovapaasti, jos olet omistanut asunnon vähintään kaksi vuotta. Verovapaasti voit myydä silloinkin, jos olet itse tai joku perheestäsi (puolisosi, alaikäiset lapsesi) on asunut asunnossa omistusaikanasi yhtäjaksoisesti vähintään kaksi vuotta.Miten asunnon omistusaika määritellään?


Omistusaika lasketaan alkavaksi ostosopimuksen tekemisestä ja päättyvän myyntisopimuksen tekemiseen, eli käytännössä kauppakirjojen allekirjoitukseen.


Jos olet saanut asunnon osituksessa, lasketaan omistajuus alkaneeksi omistajanvaihdoksesta ja asumisaika siitä, kun sinä tai perheesi on alkanut käyttää asuntoa vakituisena kotinaan.Milloin joutuu maksamaan veroa myyntivoitosta?


Muissa tapauksissa asunnon myynnistä saatu voitto verotetaan pääomatulona, eli myyjä maksaa luovutusvoitosta veroa pääomatulojen veroprosentin mukaan. Myyntivoitto voidaan verotusta varten laskea kahdella tavalla.


Tapa 1. Myyntihinnasta vähennetään ostohinta sekä asunnon myymisestä syntyneet kulut ja varainsiirtovero. Myyntikuluja ovat esimerkiksi kiinteistönvälittäjän palkkio, myyntiä varten tehty kuntotarkastus sekä tarvittavat asiakirjat (isännöitsijäntodistus tai lainhuutotodistus.) Ostohintaan voi lisätä asunnon perusparannusmenot, joita on esimerkiksi huoneiston tai rakennuksen varustetason tai rakennusmateriaalien tason parantaminen.Tapa 2. Toisessa verotustavassa käytetään omistusaikaan perustuvaa hankintameno-olettamaa, joka vähennetään myyntihinnasta. Hankintameno-olettama voidaan laskea kahdella tavalla:

  • Jos olet omistanut asunnon alle 10 vuotta, on hankintameno-olettama 20 %.

  • Jos olet omistanut asunnon 10 vuotta tai enemmän, on hankintameno-olettama 40 %.


Hankintameno-olettamaa käytettäessä syntyy aina luovutusvoittoa, mutta sitä käytettäessä ei saa vähentää muita kuluja. Jos myyt asunnon tappiolla, tappion voi vähentää ensisijaisesti kyseisen verovuoden luovutusvoitoista.Kuinka paljon on veron määrä?


Asunnon myyjä maksaa luovutusvoitosta veroa pääomatulojen veroprosentin mukaan. Pääomatulojen veroprosentti on 30 % aina 30 000 euroon asti. Yli 30 000 euron pääomatuloista maksetaan veroa 34 %.


 

Heräsikö kysyttävää? Vastaamme mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin. Ota yhteyttä!

Comments


bottom of page