top of page

Asunnon ostajan opas

Mitä pitäisi ottaa huomioon asuntoa ostaessa? Miten valita järkevä ostokohde ja mistä tietää, että asunnon hinta on kohdillaan? Kuinka budjetti lasketaan ja miten asuntolainan hakeminen onnistuu? Mitä ensiasunnon ostajan kannattaa huomioida? Entä kun pitäisi uutta asuntoa etsiessä päästä eroon myös entisestä kodista? Ja miten ihmeessä se ostotarjous sitten tehdään?


Kaiken oleellisen uuden asunnon etsinnästä ja ostamisesta löydät tästä kattavasta asunnon ostajan oppaasta.Ennen asunnon ostamista


Kun harkitset uuden asunnon ostamista, kannattaa ihan ensimmäiseksi tarttua kynään ja paperiin ja miettiä tarkasti mitä uudelta asunnoltasi toivot. Mitkä ovat välttämättömät vaatimukset ja mistä voit tarvittaessa joustaa. Nämä ovat henkilökohtaisia päätöksiä, jotka riippuvat omasta elämäntyylistä ja toiveista, mutta myös käytännön seikoista. Onko asunnon ostaminen ajankohtaista, koska tarvitset yksinkertaisesti lisäneliöitä käyttöösi, vai oletko kyllästynyt nykyiseen asuinalueeseen ja kaipaat lähellesi enemmän luontoa tai palveluita. Onko esimerkiksi työmatka käynyt sietämättömäksi ja haluat asua parempien yhteyksien varrella.


Listaa ainakin asunnon toiveissa oleva:

- koko

- sijainti

- huonemäärä


sekä:

- muut itselle tärkeiltä tuntuvat ominaisuudet


Onko oma sauna aivan ehdoton vai riittäisikö taloyhtiön saunavuoro? Entä parveke: oletko kova parvekepuutarhuri kesäaikaan vai tuleeko parvekkeelle lopulta harmittavan vähän käyttöä. Luopumalla turhista ominaisuuksista voit säästää pitkän pennin mutta kaikkein tärkeimmistä toiveista ei kuitenkaan kannata tinkiä, sillä silloin saattaa uuden asunnon etsiminen olla taas ajankohtaista nopeammin kuin arvaatkaan.


Asunnon sijainti on yksi tärkeimmistä ostopäätökseen vaikuttavista seikoista. Hyvä sijainti voi tarkoittaa aivan eri asioita riippuen ostajan elämäntilanteesta. Tärkeitä voivat olla toimivat julkisen liikenteen yhteydet, lyhyt matka moottoritielle tai vaikka se, että päiväkoti löytyy kävelymatkan päästä. Ratkaisevaksi tekijäksi saattaa myös muodostua lenkkipolun alkaminen kotinurkalta tai runsas ravintolatarjonta ja kauppojen läheisyys.


Myös eri asuinalueita kannattaa harkita avoimin mielin. Mielikuvat kaupunginosista voivat olla vanhentuneita: levottomaksi kuviteltu alue voikin olla nykyään oikea lapsiperheen unelma tai muka syrjäinen seutu pullistella uusia hipsterikahviloita ja olla uusien liikenneyhteyksien ansiosta lähempänä työpaikkaa kuin arvasitkaan. Eri alueista, niiltä löytyvistä palveluista ja välimatkoista saat tietoa netistä, mutta on fiksua käydä fiilistelemässä asuinalueita myös paikan päällä ja tehdä niistä omat arviot.


Mieti asuntoa valitessa myös resurssejasi ja voimavarojasi. Jaksatko remontoida jo vähän kuluneesta asunnosta mieleisesi vai sopiiko sinulle parhaiten muuttovalmis koti, jossa arki pääsee pyörimään normaalisti saman tien? Katse kannattaa suunnata myös tulevaisuuteen. Millaiselta elämäsi näyttää muutaman vuoden päästä: onko suunnitelmissa perheenlisäystä tai ovatko lapset jo muuttamassa pois kotoa? Mieti kuinka paljon tilaa ja millaisia toimintoja kodissasi tulisi olla pidemmällä tähtäimellä.


Toki asunto voi olla alunperinkin tarkoitettu väliaikaiseksi tukikohdaksi esimerkiksi muuttuvan työtilanteen vuoksi. Ehkä haluat ostaa remppakohteen, jonka voit myydä parin vuoden päästä eteenpäin paremmalla hinnalla. Tai ottaa ensiaskeleen asuntosijoittajaksi ja haaveissa siintää jo siirto seuraavaan, isompaan asuntoon sekä mahdolliset vuokratulot. Tällöin ostokriteerit voivatkin olla täysin erilaiset.

Päätä budjetti valmiiksi


Seuraavaksi on hyvä listata omat taloudelliset realiteetit. Säästösi ja kuukausitulosi vaikuttavat lainan määrään, jota sinun on mahdollista saada pankista. Laske millaista lainanlyhennyserää pystyt maksamaan kuukaudessa ja jätä laskelmaan myös vähän liukumavaraa yllättävien tilanteiden varalle.


Huomioi, että lainanlyhennyksien lisäksi asunnon ostoon liittyy myös muita kuluja. Varainsiirtovero, vastikkeet ja mahdolliset remonttikulut (sekä asunnon että taloyhtiön tulevat kunnostukset) on hyvä huomioida budjetissa.Asuntolainan hakeminen


Pankista kannattaa hakea lainalupaus jo ennen kuin aloitat varsinaisen asunnon etsimisen. Näin varmistat, että voit toimia nopeasti sopivan asunnon löydyttyä ja tehdä ostotarjouksen heti. Lainan koko määräytyy tulojesi ja säästöjesi pohjalta. Esimerkiksi vakituista työpaikkaa ei välttämättä tarvitse olla, jos voit muuten osoittaa olevasi maksukykyinen. Luottotiedot on kuitenkin oltava kunnossa.


Laina on hyvä kilpailuttaa, eli tehdä lainahakemus muutamaan eri pankkiin ja sopia aika lainaneuvotteluihin. Lainan määrä ja lainaehdot voivat vaihdella paljonkin pankista riippuen.


Ensiasunnon ostajan kannattaa tutustua myös ASP- eli asuntosäästöpalkkiojärjestelmälainoihin, joita eri pankit tarjoavat valtion tuella. Oikotie on koonnut kätevän oppaan ensiasunnon ostajille, josta voit tutustua tarkemmin lainan hakuun ja siihen liittyvään termistöön.

Vanhan asunnon myyminen


Jos vaihdat omistusasunnosta toiseen ja myyt vanhan asuntosi, kannattaa se usein tehdä ennen kuin teet ostotarjouksen uudesta asunnosta. Muuten voi käydä niin, että jäät kahden asunnon loukkuun ja maksat lainan lyhennyksiä ja yhtiövastikkeita yhtäkkiä kahdesta eri asunnosta.


Toisaalta, jos täydellinen kämppä tulee vastaan ennen kuin vanha on myyty, etkä malta jättää tarjousta tekemättä, voit tehdä tarjouksen ehdollisena. Tällöin kauppa syntyy vasta kun olet saanut vanhan asuntosi myytyä, mutta jos näin ei käy määräaikaan mennessä raukeaa kauppa kokonaan.


Myös lainan hakeminen voi erota hieman omistusasunnosta toiseen vaihtaessa, sillä pankkisi saattaa tällaisessa tilanteessa myöntää olemassa olevalle lainallesi lisäaikaa, eikä neuvotteluja tarvitsekaan käydä uudesta lainasta. Toisaalta jos vanhasta asunnosta ei ole enää paljon velkaa jäljellä, voi asunnon ostaminen onnistua joustorahoituksen avulla. Kannattaa siis keskustella ensin eri vaihtoehdoista pankin kanssa ennen kuin lähtee kilpailuttamaan uutta asuntolainaa eri palveluntarjoajien kesken.Asunnon etsiminen


Asuntoja välittäviä sivustoja on netti pullollaan. Näistä tunnetuimpia ovat esimerkiksi Oikotie ja Etuovi, tai yksityisten ilmoittajien käytössä oleva Tori ja eri kaupungeissa myytävinä oleville asunnoille omistetut Facebook-ryhmät. Näitä selaamalla on hyvä kartoittaa eri asuinalueiden yleistä hintatasoa ja minkälaisia asuntoja markkinoilla on ylipäänsä tarjolla. Näin osaat suhteuttaa odotuksesi todelliseen markkinatilanteeseen, etkä päädy maksamaan uudesta asunnosta liikaa.


Isoimmilla sivustoilla voit myös asettaa kätevän hakuvahdin, joka ilmoittaa sinulle aina, kun kriteerejäsi vastaavia asuntoja tulee markkinoille. Voit antaa asunnon etsimisen myös ammattilaisen hoidettavaksi ja tehdä toimeksiannon kiinteistövälittäjälle, joka etsii sopivat asunnot puolestasi verkostoaan hyödyntäen.


Kun löydät mielenkiintoisen kohteen


Kun unelmien asunto sitten tulee vastaan, alkaa vasta varsinainen selvitystyö. Asunnon todellisia kustannuksia ei näe hintalapusta, vaan on syytä selvittää taloyhtiön, tontin ja huoneiston asiat juurta jaksaen. Tärkeitä seikkoja ovat esimerkiksi taloyhtiössä tehdyt ja tulevat remontit, onko tontti oma vai vuokralla sekä mahdolliset kaavamuutokset. Kannattaa myös selvittää asunnon kuukausittaiset kustannukset, kuten hoitovastike, lämmityskulut, sähkö, mahdollinen autopaikka jne. ja pyytää nähtäväksi kiinteistön kuntoarvio ja kunnossapitosuunnitelma.


Taloyhtiön tilinpäätöksestä selviää sen taloudellinen tilanne. Ja asunnon hinnasta on tarkastettava paitsi myyntihinta myös velaton hinta eli asunto-osakkeen mahdollinen osuus taloyhtiön lainasta. Muista että varainsiirtovero tulee myös ostajan maksettavaksi parin kuukauden sisällä kaupasta. Ensiasunnon ostajien ei tarvitse kuitenkaan pääsääntöisesti maksaa varainsiirtoveroa.


Tarjouksen tekeminen


Ostotarjouksen jättäminen on ehkä asuntokaupan jännittävin vaihe ja sekin vaatii vielä monen päätöksen tekemistä. Ensinnäkin pitää arvioida onko asunnon pyyntihinta kohdallaan. Pitäisikö hinnasta tinkiä vai maksaa mukisematta pyydetty summa, ettei hyvä tilaisuus mene sivu suun? Joskus ostajaehdokkaat ajautuvat jopa tarjouskauppaan, kun asunto halutaan varmistaa itselle hintaa korottamalla. Jos myyjä taas ei ole tyytyväinen ehdottamaasi summaan, voi hän tehdä vastatarjouksen ja näin pallo siirtyy taas sinulle.


Ostotarjous on sitova, joten ennen tarjouksen tekemistä kannattaa vielä tarkistaa, että rahoitusasiat ovat kunnossa eikä vanhan asunnon myyminen koidu ongelmaksi. Ostotarjoukseen voi myös kirjata ehtoja, kuten että kauppa varmistuu vasta, kun vanha asuntosi on myyty, laina neuvoteltu tai uuden asunnon kuntotutkimus valmistunut.


Ostotarjous kannattaa tehdä väärinkäsityksien välttämiseksi kirjallisena, mutta huomioi, että myös suullinen ostotarjous on sitova. Tarjoukseen on hyvä merkitä kaikki kauppaan liittyvät ehdot sekä ostotarjouksen voimassaoloaika. Tämä on tyypillisesti 1 tai 2 päivää. Ostotarjousta ei kannata jättää ennen kuin on aivan varma asiasta, sillä peruuntuneesta tarjouksesta voi joutua maksamaan jopa 4% tarjoushinnasta.Kaupanteko


Kun myyjä hyväksyy ostotarjouksesi, päästään itse kaupantekoon. Myyjä, ostaja ja kiinteistönvälittäjä tapaavat tällöin ostajan pankissa, jossa pankki viimeistelee laina-asiakirjat ja siirtää kauppahinnan myyjän tilille. Tilaisuudessa käydään läpi myös kaikki oleelliset käytännön seikat, kuten muuttopäivä, mahdollinen irtaimisto ja vastikkeiden maksu. Tämän jälkeen onkin aika poksauttaa juhlajuoma auki ja iloita vaativan projektin onnistuneesta loppuun viemisestä.

 

Haaveiletko uuden kodin ostamisesta mutta oma koti on vielä myymättä? Autamme mielellämme löytämään kodillesi uudet asukkaat. Neliöt Välittää-kiinteistönvälityspalvelu on ratkaisu silloin kun haluat myydä asuntosi pääkaupunkiseudulla parhaaseen hintaan.


Ota yhteyttä niin jutellaan lisää!

Комментарии


bottom of page