top of page

Ekologisuus asuntomarkkinoilla

Ilmaston lämpeneminen ja erityisesti sen tiedostamisen lisääntyminen on saanut ihmiset suosimaan ekologisia valintoja. Ekologisuus näkyy nykyään vahvasti myös asumisen ja rakentamisen trendeissä, ja ihmisiä tuntuu aidosti kiinnostavan, miten tehdä mahdollisimman ekologisia valintoja samalla säilyttäen asunnon käytännöllisyys ja asumismukavuus. Mitkä asiat sitten tekevät asunnosta, asumisesta ja rakentamisesta ekologista? Selvitimme asiaa, ja kokosimme aiheesta listan.



Asunnon lämmitys


Asunnon lämmitysasiat kertovat paljon asunnon ekologisuudesta. Korkeat lämmityskulut ovat usein yhteydessä asunnon epäekologisuuteen. Asuntoa ostaessa kannattaa selvittää lämmönkulutuksen, ja hinnan lisäksi myös se, miten helposti lämmitysmuoto on tarvittaessa muutettavissa. Taloa rakentaessa, asiaan on mahdollista vaikuttaa heti alusta lähtien. Ekologisesta näkökulmasta tarkasteltuna hyviä lämmitysmuotoja ovat esimerkiksi maalämpö ja aurinko-, tuuli, tai vesivoimalla tuotettu sähkölämmitys. Varaava takka, ilmalämpöpumppu ja koneellinen ilmanvaihto tehostavat lämmitystä, pienentäen lämmityskustannuksia ja ympäristökuormitusta.


Harkittu remontoiminen


Remontoiminen ei ole suoraan epäekologista toimintaa, mutta ympäristöystävällisiä arvoja mietittäessä, myös remontin tarpeellisuutta mietitään tarkasti. Kierrätysmateriaalien käyttö, remontoinnin tarpeellisuuden arvioiminen ja tiheään tapahtuvat ns. kosmeettisen remontoimisen välttäminen ovat hyviä esimerkkejä ekologisuuden ja remontoimisen yhdistelmästä.


Asunnon sijainti


Ekologinen sijainti on sellainen, jonka läheltä kaikki tarvittava löytyy. Mitä vähemmän autoa tai muuta moottoriajoneuvoa kulkemiseen tarvitaan, sitä parempi. Sijoitusasunnon kanssa ei tietenkään täysin voi tietää, mitä tuleva vuokralainen lähelleen tahtoo, mutta sijoitusasunnon kohdallakin voi miettiä, miten hyvin julkiset kulkuvälineet kulkevat, ja miten hyvin palvelut sen läheltä löytyvät. Oman kodin sijaintia mietittäessä, on hyvä tarkastella asiaa juuri siitä omasta näkökulmasta. Mahdollisimman valoisa paikka talolle, on myös hyvä asia ekologisuuden näkökulmasta, sillä mitä valoisammalla alueella asumus sijaitsee, sitä enemmän säätää lämmityksessä ja valaistuksessa.


Asumisen hiilijalanjäljen tunnistaminen


Tärkeä osa ekologista asumista on se, että tiedostaa mistä asuintalojen hiilijalanjälki muodostuu. Päästöt asuinrakennuksen elinkaaressa muodostuvat seuraavasti: 26 % muodostuu rakennusmateriaaleista, 4 % rakentamisesta, 6% korjaamisesta, 1 % purkamisesta ja suurin osa eli 63 % asumisen aikaisesta energiasta. Sillä on väliä miten asunnot rakennetaan ja remontoidaan mutta suurimmat päästöt muodostuvat itse asumisesta ja asunnon käyttämisestä. Fiksut valinnat asumisen aikana ovat se tärkein juttu, ja samalla asia, johon jokainen meistä voi omalla kohdallaan vaikuttaa.


Lähteet:



bottom of page