top of page

Haasteet ja vältettävät asiat asuntoa myytäessä

Asunnon myyminen voi kuulostaa helpolta ja selkeältä prosessilta mutta siinä on monta kohtaa, joihin voi kompastua. Meidän verbaalisena kädenojennuksena näiden kompastumisten varalle, teimme viime vuonna listan asioista, jotka voivat pilata asunnon myynnin. Laadimme nyt uuden päivitetyn listan, joka kannattaa edellisen listan kanssa ottaa haltuun jo asunnon myymistä suunniteltaessa. Osa asioista on vältettäviä, ja osa sellaisia, joille on toisinaan hankala tehdä mitään, mutta jotka ovat hyvä silti tietää ja ottaa huomioon.Asunnon myyminen itse ilman välittäjää


Listan kärjessä komeilee yhä sama asia, kuin edellisessäkin listassa - eli asunnon myyminen itse, ilman välittäjää. Tämän taustalla on usein varmasti halu säästää rahaa ja luotto siihen, että ostajat löytävät paikalle, kun vähän laittaa sanaa kiertämään. Välittäjä tekee kuitenkin paljon muutakin (plus tarjoaa sitä tarpeellista näkyvyyttä asunnolle), ja yksinkertaisuudessaan huolehtii siitä, että kaikki menee juuri niin kuin pitääkin. Hän on asuntokaupan asiantuntija ja hyvin keskeinen osa asuntokauppaa. Potentiaaliset ostajat voivat myös arastella suoraan myyjältä kyselemistä ja perääntyä itse välittäjän puuttumisen vuoksi. Ellei tiedossa ole suoraviivaista kaupantekoa esimerkiksi perheen tai suvun sisällä, asunnon itse myymisen hyödyt jäävät vähäisiksi tai pahimmassa tapauksessa pilaavat asuntokaupan kokonaan.


Hankalat naapurit


Tämä hieman yllättävä ja harvinaisempi seikka voi omalle kohdalle osuessa olla todellinen piikki asuntokaupan lihassa. On tapauksia, joissa haastavat ja jopa ilkivaltaa tekevät naapurit ovat pilanneet asuntokauppoja tahallaan. Asia ei tietenkään ole asunnon myyjän käsissä mutta toimettomaksi ei kannata jäädä vaan koittaa saattaa häiriköijät vastuuseen. On laitonta levittää valheellisia väitteitä ja tuhota toisen omaisuutta, joten vähintään sakkotuomioita tällaisesta toiminnasta on luvassa. Jos naapurin kanssa on riitaa mutta mitään vakavaa ei ole ainakaan vielä tapahtunut, nämä riidat kannattaa sopia ennen asunnonmyymistoimiin käymistä.


Mikäli naapuri on todella hankala ja tekee paljon kiusaa, tästä kertomatta jättäminen kaupanteon yhteydessä on myös väärin. Asiasta on jaettu tuomioita, sillä asunto on katsottu asumiskelvottomaksi naapurin takia ja myyjän toiminta vääräksi tästä kertomatta jättämisen takia. Houkutus on varmasti suuri olla mainitsematta todella vaikeista naapureista, mutta asiasta kannattaa olla rehellinen.


Valehtelu ja asioiden peittely


Edellisestä kohdasta pääsemmekin aasinsillalla seuraavaan kohtaan, joka on ylipäätään asuntoon, kiinteistöön ja ympäröivään alueeseen liittyvien asioiden peittely ja niistä valehtelu. Totuus käy usein ilmi ennemmin tai myöhemmin ja seuraukset voi olla pahimmassa tapauksessa oikeuden päättämiä. Asuntokaupan yksi kultaisista säännöistä on se, että kaikki asiat mitä voi asuntoa näyttäessä ja asuntokaupan yhteydessä tuoda esille, tuodaan esille. Asunnon vaativat korjaustyöt, taloyhtiön remontit, asumista mahdollisesti hankaloittavat tekijät, ja ihan kaikki mitä mieleen juolahtaa kannattaa laittaa avoimesti pöydälle. Asiat kävisivät seuraavalle asukkaalle kuitenkin ilmi virallisten tarkastusten ja ajan myötä, joten salailu ei kannata.


Liian korkea, tunteella laadittu pyyntihinta


Koti on lähes jokaiselle todella tärkeä paikka, paikka jossa muistot luodaan ja jossa elämä tapahtuu. Ihmisen henkilökohtaisilla muistoilla ja asunnon tunnearvolla ei kuitenkaan ole mitään merkitystä asunnon mahdolliselle ostajalle, ja siksi näiden asioiden ei pidä antaa vaikuttaa pyyntihintaan. Välittäjän kuunteleminen ja uskominen, ja asunnon todellisen arvon näkyminen hinnassa ovat keskeisiä asioita siinä, ettei pyyntihinta mene ihan metsään. Liian korkea pyyntihinta karkottaa ostajat tehokkaammin, kuin se mahdollinen raivokas naapuri. Potentiaaliset ostajat eivät tule edes näyttöön, jos hinta hipoo pilviä, eikä ilmoituksesta käy mitään selvää syytä sille miksi näin on.


Ammattimaisuus puuttuu


Asunnon ostaja haluaa varmuutta, laadukkuutta ja jouhevuutta. Siksi sen jo aiemmin mainitun myyntitaitoisen, taitavan kiinteistövälittäjän puuttuminen, takkuava yhteydenpito asuntonäyttöjen ja kaupanteon eri vaiheissa, sekä epätarkat ja huonolaatuiset myyntikuvat antavat amatöörimäisen kuvan ja karkottavat herkästi potentiaaliset ostajat. Asuntokauppa on monen kohdalla se elämän arvokkain kauppa, ja siihen jos johonkin halutaan asiallinen ja asiantunteva meininki alusta loppuun. Jos tätä ei ole, asunnon myynti voi epäonnistua. 

Lähteet:Comments


bottom of page