Haasteet ja vältettävät asiat asuntoa myytäessä

Asunnon myyminen voi kuulostaa helpolta ja selkeältä prosessilta mutta siinä on monta kohtaa, joihin voi kompastua. Meidän verbaalisena kädenojennuksena näiden kompastumisten varalle, teimme viime vuonna listan asioista, jotka voivat pilata asunnon myynnin. Laadimme nyt uuden päivitetyn listan, joka kannattaa edellisen listan kanssa ottaa haltuun jo asunnon myymistä suunniteltaessa. Osa asioista on vältettäviä, ja osa sellaisia, joille on toisinaan hankala tehdä mitään, mutta jotka ovat hyvä silti tietää ja ottaa huomioon.Asunnon myyminen itse ilman välittäjää


Listan kärjessä komeilee yhä sama asia, kuin edellisessäkin listassa - eli asunnon myyminen itse, ilman välittäjää. Tämän taustalla on usein varmasti halu säästää rahaa ja luotto siihen, että ostajat löytävät paikalle, kun vähän laittaa sanaa kiertämään. Välittäjä tekee kuitenkin paljon muutakin (plus tarjoaa sitä tarpeellista näkyvyyttä asunnolle), ja yksinkertaisuudessaan huolehtii siitä, että kaikki menee juuri niin kuin pitääkin. Hän on asuntokaupan asiantuntija ja hyvin keskeinen osa asuntokauppaa. Potentiaaliset ostajat voivat myös arastella suoraan myyjältä kyselemistä ja perääntyä itse välittäjän puuttumisen vuoksi. Ellei tiedossa ole suoraviivaista kaupantekoa esimerkiksi perheen tai suvun sisällä, asunnon itse myymisen hyödyt jäävät vähäisiksi tai pahimmassa tapauksessa pilaavat asuntokaupan kokonaan.


Hankalat naapurit


Tämä hieman yllättävä ja harvinaisempi seikka voi omalle kohdalle osuessa olla todellinen piikki asuntokaupan lihassa. On tapauksia, joissa haastavat ja jopa ilkivaltaa tekevät naapurit ovat pilanneet asuntokauppoja tahallaan. Asia ei tietenkään ole asunnon myyjän käsissä mutta toimettomaksi ei kannata jäädä vaan koittaa saattaa häiriköijät vastuuseen. On laitonta levittää valheellisia väitteitä ja tuhota toisen omaisuutta, joten vähintään sakkotuomioita tällaisesta toiminnasta on luvassa. Jos naapurin kanssa on riitaa mutta mitään vakavaa ei ole ainakaan vielä tapahtunut, nämä riidat kannattaa sopia ennen asunnonmyymistoimiin käymistä.


Mikäli naapuri on todella hankala ja tekee paljon kiusaa, tästä kertomatta jättäminen kaupanteon yhteydessä on myös väärin. Asiasta on jaettu tuomioita, sillä asunto on katsottu asumiskelvottomaksi naapurin takia ja myyjän toiminta vääräksi tästä kertomatta jättämisen takia. Houkutus on varmasti suuri olla mainitsematta todella vaikeista naapureista, mutta asiasta kannattaa olla rehellinen.


Valehtelu ja asioiden peittely