top of page

Kiinteistönvälittäjän palkkio - mitä on hyvä tietää

Asunnon myynti ei ole aivan yksinkertaista hommaa asiaan perehtymättömälle ja usein jo sopivan kiinteistönvälittäjän valinta voi aiheuttaa päänvaivaa. Välityspalkkioiden prosenttiosuudet ja lisäpalveluiden hinnoittelu vaihtelee firmakohtaisesti ja lopullinen hinta on aina monen tekijän summa. Tässä artikkelissa kerromme mistä kiinteistönvälittäjän palkkio koostuu ja mitä on hyvä ottaa huomioon ennen sopimuksen allekirjoittamista.


Kun edessä on oman asunnon myynti, tuntuu kiinteistönvälittäjän palkkaaminen luontevalta ratkaisulta. Asunnon myymiseen liittyy paljon paperihommaa ja lakipykäliä, joita maallikon on vaikea ottaa haltuun ilman pitkällistä perehtymistä. Myös mahdolliset stailaukset, lehti-ilmoitusten laatimiset ja asunnon esittelyt vievät aikaa ja ne olisikin mukava ulkoistaa jonkun muun hoidettaviksi.


Kuitenkin myös kiinteistönvälittäjän valinta on oma prosessinsa, jossa riittää pähkäiltävää. Monia mietityttää varsinkin kustannuspuoli, sillä välittäjien pyytämät palkkiot vaihtelevat suuresti eikä hinnan määräytyminen ole aina aivan yksiselitteistä. Käytäntöjä on melkein yhtä monia kuin eri kiinteistöfirmoja ja monenkirjavasta kattauksesta voi olla vaikea ottaa selvää, jos aihealue ei ole ennestään tuttu.


Mistä kiinteistönvälittäjän hinta koostuu?


Kiinteistönvälittäjän palkkioon vaikuttaa monta asiaa ja lopullinen hinta on aina usean tekijän summa. Jokaisella kiinteistönvälitystoimistolla on omat käytäntönsä siitä minkä prosenttiosuuden kiinteistönvälittäjä nappaa asunnon lopullisesta myyntihinnasta. Tarkat välityspalkkiot selviävät yleensä vasta varsinaisen kilpailutuksen yhteydessä.


Palkkion suuruuteen vaikuttaa paitsi asunnon myyntihinta myös asunnon sijainti sekä erilaiset lisäpalvelut, joita kiinteistönvälitysfirma tarjoaa. Näistä esimerkiksi kohteen markkinointi voi imaista kokonaisbudjetista sievoisen summan. Varsinkin vähemmän halutuilla alueilla sijaitsevien asuntojen välityspalkkio voi olla hinnoiteltu korkeammalle, sillä välitysfirma haluaa lähtökohtaisesti kohteista eroon mahdollisimman nopeasti, eikä tämä ole aina syrjäseuduilla realistista.


Teimme esimerkkilaskelman Helsingissä sijaitsevan kaksion myyntiin liittyvistä kuluista. Jos kaksion arvo on määritelty 250 000 euroks,i jää siitä loppupeleissä helposti käteen vain 218 000 euroa.


Mihin nämä rahat sitten hupenevat?


Iltasanomien selvityksen mukaan ostaja tinkii tämän hintaluokan huoneistosta keskimäärin 23 500 euroa kaupanteon yhteydessä. Lisäksi kiinteistönvälittäjän palkkio on kaupungissa keskimäärin 3% Helsingin Sanomien uutisen mukaan, joten tähän uppoaa vielä seuraavat 7 500 euroa.


Tiedämme myös, että asunnon keskimääräinen myyntiaika kiinteistönvälittäjän kautta on n. kolme kuukautta, eli mukaan on laskettava myös tältä ajalta kertyvät vastikkeet ja asuntolainan korot, jotka arvioimme tekevän vielä 1000 euron loven loppusummaan. Näin hinta tippuu myynnin aikana peräti 32 000 euroa.Nykyään on myös yleistä, että toimisto palkkaa ulkopuolisen stailaajan somistamaan asuntoa ja ottamaan houkuttelevia kuvia kohteen markkinointia varten. Näin kohteen parhaat puolet saadaan esille heti ensi näkemältä eikä potentiaalisia ostajia kaikkoa pelkkien makuasioiden perusteella tai mielikuvituksen puutteen vuoksi.


Nämä stailauspalvelut eivät tietenkään ole aivan ilmaisia ja aikaakin niihin kuluu siivotessa, huonekaluja siirrellessä ja kuvauksia järjestäessä. Jotkut kiinteistöfirmat kuitenkin edellyttävät, että asunto stailataan ammattilaisen toimesta, jotta kohde herättäisi mahdollisimman paljon kiinnostusta.


Kaikenlaisia piilokuluja siis saattaa kertyä ja ne kannattaa selvittää perinpohjin ennen palveluun sitoutumista, sillä sopimuksiin kuuluu yleensä myös minimipalkkio, joka täytyy maksaa vaikka kauppoja ei lopulta syntyisikään. Lisäksi siinä tilanteessa, että kauppa jostain syystä peruuntuu, ei kiinteistönvälittäjän palkkiota useinkaan saa takaisin.


Vertailu vie aikaa - ja rahaa!


Eri kiinteistönvälitysfirmojen vertailuun kannattaa varata aikaa, sillä hinnat ja käytännöt siitä mitstä kiinteistönvölittäjän palkko koostuu vaihtelevat suuresti eri tahojen välillä. Tietoja välityspalkkioista ja muista kuluista löydät eri kiinteistönvälitysfirmojen nettisivuilta.


Esimerkiksi Helsingin OP-Kiinteistökeskus ottaa välityspalkkiota 4,96 prosenttia velattomasta kauppahinnasta, kun taas Remax ilmoittaa palkkioiden vaihtelevan 2,9 prosentista 4,4 prosenttiin muiden minimikulujen päälle. Roof Group taas hinnoittelee palvelunsa asuntotyypistä riippuen 3,9 % ja 4,9 % välille.


Aina kuitenkaan internetissä ilmoitettu kiinteistönvälittäjän hinta ei ole se lopullinen, sillä palkkiot määräytyvät monen eri seikan mukaan ja sopimukset ovat asiakkaan ja palveluntarjoajan välisten neuvotteluiden tulos. Kiinteistönvälitysfirmoja kannattaa siis kilpailuttaa ja katsoa mistä saat parhaimman vastineen rahoillesi. Toteutunut myyntihinta vaikuttaa lopullisiin kustannuksiin, ja jos asunnosta saatu hinta jää reilusti alle pyynnin, voi korkean välityspalkkion maksaminen kirpaista.


Luotettavaa ja hinta-laatusuhteeltaan edukasta välittäjää valitessa on hyvä ottaa selvää myös kyseisen asuinalueen keskimääräisistä toteutuneista kauppahinnoista. Etsi tietoa omalla asuinalueellasi sijaitsevien ja omaa asuntoasi vastaavien huoneistojen lopullisista myyntihinnoista ennen kuin olet yhteydessä kiinteistövälittäjään. Näin olet paremmin perillä yleisestä hintatasosta ja huomaat liian ylös tai alas arvioidut ennusteet. Hyvä kiinteistönvälittäjä osaa sijoittaa hinta-arvion oikeaan haarukkaan ja myös perustella arvionsa.


Miten Neliöt Rahaksi voi auttaa?


Jos kiinteistönvälittäjän palkkaaminen ja kaikki tämä selvitystyö tuntuu kuitenkin liian vaivalloiselta, on asunnon myymiseen myös toinen ratkaisu. Säästyt aikaa vievältä vertailulta, kilpailuttamiselta ja tutkimiselta, kun myyt asuntosi suoraan meille ilman välikäsiä ja välityspalkkioita.


Me teemme hinta-arvion ja hoidamme kaiken asunnon myyntiin liittyvän paperisodan sekä ajanvaraukset pankin kanssa puolestasi, ilman lisäkustannuksia. Aikaa ja rahaa ei kulu myöskään asunnon remontointiin tai stailaukseen, sillä ostamme kaiken kuntoisia ja kokoisia huoneistoja eli voit myydä asuntosi meille juuri siinä kunnossa kuin se on nyt.


Olemme toimineet alalla yli 30 vuotta ja tarjoamme ammattitaitoisen palvelun ja reilun sopimuksen ilman ylimääräisiä kommervenkkejä. Meidän kauttamme asunnon myynti on helppoa ja nopeaa. Nopeimmillaan kaupat syntyvät jo samana päivänä ja saat kauppasumman tilillesi välittömästi. Ota yhteyttä niin keskustellaan lisää!


Comments


bottom of page