top of page

Miten valita asunnolle oikea myyntihinta?

Mistä tietää, miten valita asunnolle oikea myyntihinta? Asunnon myymisessä sopivan hinnan päättäminen voi olla se kaikkein vaikein asia. Asunnon myyntihinta on se hinta, jolla asuntokauppa toteutuu. Asunnon myyntihinnan muodostumiseen vaikuttavat monet tekijät. Jos asunnon myyntihinta asetetaan heti alussa oikealle tasolle, menee asunto kaupaksi yleensä myös nopeammin. Jos hinnoittelet asuntosi yläkanttiin, päädyt luultavimmin myymään asuntosi pitkän odottelun jälkeen toivottua alemmalla hinnalla. Hintaa ei kannata asettaa tarpeettoman ylös ja liian halvalla myynti taas kaduttaa jälkeenpäin. 


Mikä on asunnon myyntihinta?

Asunnon myyntihinta on se hinta, jolla asuntokauppa toteutuu eli ei asunnon myynti-ilmoituksessa oleva pyyntihinta. Asuntokaupassa myyjältä ostajalle siirtyy asunnon osakkeet sekä itse asunto. Osakkeet voivat olla joko velattomia tai niihin voi kohdistua yhtiölainaa. Myyntihinnalla tarkoitetaan sitä summaa, jolla asunto ostetaan eli siihen summaan ei kuulu mahdollinen osakkeisiin kohdistettu yhtiölaina. Asunnon myyntihinta hoidetaan ostajan ja myyjän välillä, jonka jälkeen asunnon uusi omistaja maksaa myöhemmin mahdollista yhtiölainaa pois yhtiövastikkeessa. 

Mitkä asiat vaikuttavat asunnon myyntihintaan?

  • Asunnon sijainti

  • Alueen yleinen hintataso

  • Asunnon yksilölliset piirteet

  • Asunnon ikä ja kunto

  • Remontin tarve

  • Asunnon myyntiaika

Miten asunnon oikean myyntihinnan voi selvittää?

Asuntojen hinnat ovat kaikkien saatavilla verkossa ja voit helposti verrata pyyntihintaa muihin kauppoihin alueella. Asuntomarkkinoilla vallitsee kysynnän ja tarjonnan laki, joka vaikuttaa ratkaisevasti asuntojen myyntihintoihin. Hintaan vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa asunnon ikä, asunnon ja taloyhtiön kunto sekä asunnon sijainti. Hinta-arviossa kannattaa huomioida myös asunnon kerros, pohjaratkaisu ja muut yksilölliset piirteet sekä remontin tarve. Hintaa ei kannata asettaa tarpeettoman ylös, jolloin kukaan ei uskalla tulla edes katsomaan asuntoa. Liian halvalla myynti taas kaduttaa jälkeenpäin. Mitä useammasta eri tietolähteistä saat tietoa sitä tarkemman ja ajantasaisemman hinnan pystyt asunnolle määrittämään.

Apua myyntihinnan kartoittamiseen voit kysyä myös kiinteistönvälittäjiltä, vaikka lopulta myisitkin asuntosi itse. Suullisen arvion saat yleensä ilmaiseksi, mutta kirjallisista arvioista on usein tapana periä maksu. Asunnon myyntihinta riippuu viime kädessä markkinoista, eikä välittäjän lupauksista. Tämä on tärkeää siksi, että jotkut välittäjät voivat ehdottaa asunnon hinnaksi epärealistisen suurta hintaa. Löytääksesi sopivan kiinteistönvälittäjän ja myyntihinnan arviokäynnille voi pyytää edustajan muutamasta kiinteistövälityspalvelusta. 

Asunnon sijainti

Voit pohtia, miten asunnon sijaintialue on kehittymässä tulevaisuudessa tai miltä asuntomarkkinoiden lähitulevaisuus alueella näyttää. Asunnon sijainti määrittelee hintaa ja useimmiten kaupunkialueella asunnot ovat suhteessa kalliimpia kuin maaseudulla. Kaupunkien sisällä on myös kaupunginosia, joiden sisällä asuntojen hintataso pysyy vuodesta toiseen korkealla.

Sijaintiin liittyvät myös kaikki asunnon läheisyydessä olevat asiat, kuten ulkoilu- ja harrastusmahdollisuudet, liikenneyhteydet sekä palvelut. Löytyykö alueelta luontopolkuja, liikuntahalleja tai kulttuuritarjontaa? Pääseekö liikkumaan helposti julkisilla liikennevälineillä vai tarvitaanko oma auto? Onko lähellä kaikki tarvittavat palvelut, kuten päiväkodit, koulut, kaupat ja terveyspalvelut? Onko jotain muita tekijöitä, mitkä vaikuttavat asumiseen, kuten meluhaittoja tai uusia kaavoituksia?

Alueen yleinen hintataso

Asuinalueen tämän hetkinen markkinatilanne ja alueen toteutuneet myyntihinnat luovat pohjan asunnon myyntihinnan arvioinnille. Hinta-arvion tueksi voit kartoittaa oman alueesi asuntomarkkinoita ja tutustua asuntojen toteutuneisiin kauppahintoihin   verkossa sekä katsella vastaavien asuntojen pyyntihintoja eri palveluissa, kuten Oikotiellä   tai Etuovessa  . Tutki esimerkiksi toteutuneita kauppa- ja neliöhintoja   sekä tämänhetkisten myytävien kohteiden pyyntihintoja.

Asunnon yksilölliset piirteet

Asunnon hintaan vaikuttavat asunnon yksilölliset piirteet, kuten asuntotyyppi, pohjaratkaisu, kerros ja koko. Potentiaalisilla ostajaehdokkailla on erilaisia unelmia ja toiveita, joiden toteutuessa he ovat valmiita maksamaan hieman enemmän.

Onko asunnolla kerrottavanaan mielenkiintoinen historia tai tarina? Onko pohjaratkaisussa tai huoneissa piirteitä, jotka tekevät asunnosta erityisen? Näkyykö ikkunoista kaunis luontomaisema tai vesialue? Sijaitseeko asunto ylimmässä kerroksessa omassa rauhassa? Voit kysyä itseltäsi, mitä olisit itse valmis maksamaan asunnosta ja miksi.

Asunnon ikä ja kunto

Asunnon kunto tulee huomioda myyntihinnassa. Asunto- ja kiinteistökauppojen yhteydessä on hyvä tehdä kuntotarkastus, joka antaa paljon hyödyllistä tietoa asunnon ja rakennuksen kunnosta sekä tarvittavista korjaus- ja huoltotoimista. Kuntotarkastus antaa myös pintapuolista tietoa havaittavissa olevista riskirakenteista sekä lisätutkimustarpeista. Ennen asunnon myynnin aloittamista tehtävässä kuntotarkastuksessa voidaan havaita mahdollisia vikoja, joista aiheutuneita vahinkoja vakuutus ei välttämättä korvaa. Lisäksi voidaan tarkistaa rakennusaikakaudelle tyypilliset vauriot ja puutteet.

Huolellinen ja ammattilaisen tekemä kuntotarkastus on sekä myyjän että ostajan etu. Kuntokartoituksen tilaaminen ja maksaminen jää useimmiten myyjän vastuulle. Erikseen sovittaessa ostajaehdokas ja myyjä voivat maksaa kartoituksen myös puoliksi. Maksajasta sovittaessa on hyvä muistaa, että tarkastuksesta tehtävä kirjallinen raportti on aina maksajan omaisuutta. Kuntotarkastuksen hinta vaihtelee asuinpaikkakunnan sekä myytävän kohteen kiinteistötyypin ja valmistumisvuoden mukaan. Laadukkaan ja huolellisen kuntokartoituksen keskihinta vaihtelee 1000–1600 euron välillä.

Remontin tarve

Jos asunto kaipaa laajempaa remonttia on tärkeää asettaa hintapyyntö realistiselle tasolle. Remontti- tai ehostustoimenpiteillä voi saada asunnon arvoa kasvatettua, mutta asunnon kunnostukseen sijoitettua rahaa on useimmiten vaikea siirtää suoraan asunnon myyntihintaan.

Moni ostaja pohtii, haluaako tehdä asuntoon pintaremonttia itse vai ostaa muuttovalmiin kohteen. Tämä kysymys tulee eteen myös asunnon myyjälle. Mahdollinen remontti pitää suunnitella kustannukset tarkasti laskien. Etenkin keittiön tai kylpyhuoneen uudistaminen voi tulla kalliiksi. Laske siis, kuinka kannattavaa on remontoida asunto ennen myynnin aloittamista. Jos remontti nostaa olennaisesti asunnon arvoa, nousee toki myös myyntihinta. Jos haluaa säästää rahaa kannattaa tehdä mahdollisimman paljon itse, sillä materiaaleja kalliimpaa remontissa on työ. Pienenkin asunnon remontoimiseen voi upota yllättävän paljon aikaa, joten myyjän kannattaa harkita, onko omaa aikaa ja rahaa järkevää käyttää remonttiin. Lue lisää myytävän asunnon remontoinnista artikkelistamme.

Asunnon myyntiaika

Asuntokaupassa nopeus on valttia ja asunnon myyntihinta sekä myyntiaika vaikuttavat toisiinsa. Asunnon myyntiaika on kriittinen tekijä kahdesta syystä. Ensimmäiseksi, mitä pidempään asunto on myynnissä, sitä todennäköisemmin sen markkinahinta laskee ja toiseksi aika on rahaa. Ostajien kiinnostus asuntoa kohtaan on yleensä korkeimmillaan heti kohteen tullessa myyntiin ja kiinnostus alkaa heikentyä 2–4 viikon jälkeen.

Jos asunnon myyntihinta asetetaan heti alussa oikealle tasolle, menee asunto kaupaksi yleensä myös nopeammin. Jos hinnoittelet asuntosi yläkanttiin, päädyt luultavimmin myymään asuntosi pitkän odottelun jälkeen toivottua alemmalla hinnalla. Hintaa ei kannata asettaa tarpeettoman ylös ja liian halvalla myynti taas kaduttaa jälkeenpäin. Jos myyntiaika venyy, voit tarkistaa hinnan, mutta huomioi, että hinnan lasku ja pitkä myyntiaika yleensä viestivät ostajalle myyjän epätoivosta. Jos myyt asuntoa itse, joudut käyttämään asunnon myyntiin paljon vapaa-aikaasi. Voit lukea artikkelistamme muistilistan, kun myyt asunnon itse.

Sinä haluat myyjänä saada asunnosta kannattavan hinnan. Neliöt Rahaksi -palvelulla voit tehdä kannattavan asuntokaupan nopeasti ja joustavasti. Jos saamme ostettua asunnon suoraan sinulta ilman, että väliin pääsevät kiinteistönvälittäjät tai muut välikädet, molemmat osapuolet hyötyvät. Sinun ei tarvitse remontoida ja stailata asuntoa, luoda myynti-ilmoituksia, markkinoida tai säätää välittäjien kanssa eikä pitää esittelyitä. Hoidamme kaikki puolestasi.

Ota meihin yhteyttä  , niin keskustellaan juuri sinulle parhaista kaupoista.

コメント


bottom of page