top of page

Muistilista kun myyt asunnon itse

Kerromme seuraavassa artikkelissa, mitä pitää ottaa huomioon kun myy asunnon itse. Helpointa on myydä asunto suoraan Neliöt Rahaksi -palvelun avulla, jolloin kaupat syntyvät helposti ja nopeasti asunnon kunnosta riippumatta sekä täysin ilman välikäsiä tai -vaiheita vaikka jo saman päivän aikana. Toinen vaihtoehto on hoitaa myynti kokonaan itse tai käyttää apuna asunnonvälittäjää. Alla sinulle muistilista kun myyt asunnon itse.Muistilista kun myyt asunnon itse

 • Asunnon myymiseen valmistautuminen

 • Asunnon hinnoittelu

 • Paperityöt ja asiakirjat

 • Asunnon stailaaminen ja valokuvat

 • Myynti-ilmoituksen laatiminen

 • Myyntikanavien valinta

 • Markkinointi

 • Asuntoesittely

 • Kaupanteko

Asunnon myymiseen valmistautuminen

Ennen asunnon myyntiä voi mielessä pyöriä lukemattomia kysymyksiä. Meneekö asunto kaupaksi? Pitääkö asuntoa remontoida? Hoidanko myynnin kokonaan itse tai käytänkö apuna asunnonvälittäjää? Myisinkö asunnon suoraan sijoittajalle Neliöt Rahaksi -palvelun avulla? Asunnon myymisen vaihtoehdoissa on kaikissa hyvät puolensa, ja oikea ratkaisu riippuu täysin tilanteestasi ja tarpeistasi.


Myymällä asunnon itse voit säästää rahaa, kun sinun ei tarvitse maksaa välityspalkkiota. Asunnon myyntiä itse kannattaa kokeilla, jos sinulla riittää ylimääräistä aikaa ja innostusta. Sinä olet asuntosi paras asiantuntija ja osaat kertoa sen hyvät puolet.


Jos asunnon myyminen itse tuntuu vaivalloiselta, hyvä kiinteistönvälittäjä hoitaa myynnin kokonaan puolestasi välityspalkkion hinnalla. Välittäjä tuntee alan ammattilaisena myynnin vaiheet, asuntomarkkinat ja kauppahinnat. Asunnon omistajana olet kuitenkin velvollinen kertomaan asunnosta kaiken, mitä ostajan on hyvä tietää. Yksi vaihtoehto on ostaa välittäjältä vain osa palveluista. Voit järjestää esimerkiksi itse asunnon esittelyt ja jättää paperityöt välittäjälle.


Helpoin vaihtoehto on myydä asunto suoraan sijoittajalle Neliöt Rahaksi -palvelun avulla, jolloin kaupat syntyvät helposti ja nopeasti asunnon kunnosta riippumatta sekä täysin ilman välikäsiä tai -vaiheita vaikka jo saman päivän aikana.


Asunnon hinnoittelu

Miten asunnon oikean myyntihinnan voi selvittää? Asunnon myymisessä sopivan hinnan päättäminen voi olla se kaikkein vaikein asia. Hinta-arvion tueksi voit tutustua asuntojen toteutuneisiin kauppahintoihin  verkossa ja katsella vastaavien asuntojen pyyntihintoja eri palveluissa, kuten Oikotiellä  tai Etuovessa .


Hintaa ei kannata asettaa tarpeettoman ylös, jolloin kukaan ei uskalla tulla edes katsomaan asuntoa. Liian halvalla myynti taas kaduttaa jälkeenpäin. Voit kysyä itseltäsi, mitä olisit itse valmis maksamaan asunnosta. Hinta-arviossa kannattaa huomioida myös asunnon kunto, kerros, pohjaratkaisu ja muut yksilölliset piirteet sekä remontin tarve.


Paperityöt ja asiakirjat

Ennen myynnin aloittamista on kerättävä ajantasaiset asiakirjat, jotka kertovat perustiedot asunnostasi ja auttavat täyttämään myynnin lakipykälät.


Mitä asiakirjoja tarvitset asunto-osakkeen eli kerros- tai rivitaloasunnon myyntiin?

 • Isännöitsijäntodistus

 • Yhtiöjärjestys

 • Taloyhtiön tilinpäätös, tilintarkastuskertomus ja talousarvio

 • Energiatodistus

 • Kosteus-, mittaus- ja kuntotarkastusraportit

 • Pitkän tähtäimen remonttisuunnitelma

 • Pohjapiirros

Voi kuulostaa monimutkaiselta, mutta kaikki nämä paperit saat taloyhtiön isännöitsijältä.

Mitä asiakirjoja tarvitset omakotitalon myyntiin?

 • Lainhuuto- ja rasitustodistukset sekä kiinteistörekisteriote

 • Asemapiirros, rakennuspiirustukset, rakennuslupa-asiakirjat sekä kiinteistön käyttöönottotarkastuksen ja loppukatselmuksen pöytäkirjat

 • Energiatodistus

 • Kaikki kuntotarkastusraportit, mitä talossa on tehty

Mikäli myyt omakotitaloa, on sinulla kaikki vaadittavat paperit jo todennäköisesti olemassa. Näiden lisäksi tarvitset toki myös mahdollisten muiden omistajien suostumuksen ja kuolinpesän tapauksessa perunkirjan sekä ostotarjouslomakkeet ja kauppakirjapohjat.


Asunnon stailaaminen ja valokuvat

On erityisen tärkeää , että asunnon myyntikuvat tekevät positiivisen ensivaikutelman, sillä asuntoa myydään pääasiallisesti kuvilla. Samaltakin alueelta löytyy usein kymmeniä, ellei satoja myytäviä kohteita, joita ihmiset selaavat. Asunnosta otettu kuva on käytännössä ainoa asia, jolla potentiaalisen ostajan saa tutustumaan itse ilmoitukseen.


Asunnon olisi hyvä olla kuvaushetkellä siisti ja mahdollisuuksien mukaan myös ammattilaisen avulla stailattu. Selkeät, valoisat ja kauniit kuvat sekä houkutteleva pääkuva herättävät kiinnostuksen myynti-ilmoituksesta jo ensisilmäyksellä. Hyvistä kuvista ostaja näkee asunnon kunnon ja mittasuhteet, värimaailman ja tyylin sekä pintamateriaalit.


Suositeltavaa on käyttää ammattivalokuvaajaa, joka on erikoistunut ottamaan hyviä myyntikuvia. Kuvat voi toki ottaa myös itse, mikäli omistaa hyvän kameran ja taitaa kuvankäsittelyn. Kuvia on hyvä ottaa luonnonvalossa sekä sisältä että ulkoa ja kaikista huoneista. Mahdollisuuksien mukaan ilmoitukseen voi lisätä myös videon tai 3D-esittelyn.


Myynti-ilmoituksen laatiminen

Kun paperit sekä houkuttelevat kuvat ovat valmiina, voit alkaa luomaan asunnon myynti-ilmoitusta julkaistavaksi valitsemissasi kanavissa. Hyvä myynti-ilmoitus herättää kiinnostuksen ensisilmäyksellä ja houkuttelee ostajat asuntoesittelyyn paikan päälle. On hyvä olla rehellinen sekä panostaa oikeinkirjoitukseen ja asiasisältöön ilman liian pitkiä runoiluja. Voit miettiä, mitä tietoja itse kaipaisit etsiessäsi uutta kotia.


Mitä hyvä myynti-ilmoitus sisältää?

 • myyvä otsikko

 • laadukkaat kuvat

 • houkutteleva myyntipuhe

 • perustiedot ja pohjapiirros

 • tulevat remontit

 • asumiskustannukset

 • asunnon tärkeimmät myyntivaltit: keskeinen sijainti, materiaalit, merinäkymä

 • yhteystiedot sekä milloin ja miten sinut tavoittaa parhaiten

Myyntikanavien valinta ja markkinointi

Asuntoilmoitus voidaan laittaa verkkoon esimerkiksi Oikotie.fi -palveluun, Etuoveen tai Toriin. Suurin osa asunnon ostajista etsii näistä verkkopalveluista unelmiensa asuntoa. Jos ilmoitus on onnistunut ja relevantti juuri tietylle ostajalle, saattaa asunnon myynti onnistua nopeastikin. Esimerkiksi Etuovi.com tavoittaa lähes 1,8 miljoonaa asunnon etsijää kuukaudessa. Ilmoitusta kannattaa jakaa itse sosiaalisen median kanavissa ja pyytää ystäviä myyntiavuksi jakamaan ilmoitusta eteenpäin omissa kanavissaan. Ammattilaiselta voi pyytää apua maksettuun digitaaliseen mainontaan.


Asuntoesittely

Asunnon myynti-ilmoituksen lanseerausvaiheessa voi pitää aluksi “ensiesittelyn” nopeimmille, jota markkinoit aluksi. Tämän jälkeen voit ottaa käyttöön yleisesittelyt sekä yksityisnäytöt. Jos myyt asuntoa itse voit pitää näytöt oman aikataulusi mukaisesti eikä sinun tarvitse lähteä asunnosta “evakkoon” myyjän tullessa sitä esittelemään.


Asunto-esittelyyn valmistautumisessa on hyvä huomioida, että kaikki paikat on siivottu sekä sisällä että ulkona. Ostajaehdokkaat saattavat tutkia tarkasti komerot ja varastot sekä sellaisetkin paikat, jotka eivät kuulu perussiivoukseen. Myös ylimääräiset koriste-esineet voi laittaa piiloon, sillä avarassa ja siistissä asunnossa ostajan on helpompi kuvitella, miltä asunto hänen käytössään näyttäisi.


Asuntokauppa

Muista olla asunnon myynnin aikana helposti tavoitettavissa. Pyri vastaamaan ostajaehdokkaiden puhelimeen ja viesteihin heti, sillä asuntokaupassa tilanteet muuttuvat nopeasti.

Asunnon myyntiaika vaihtelee eikä sitä voi täysin ennakoida. Joskus voi mennä kuukausia ja joskus ostaja soittaa samana päivänä kun ilmoitus on julkaistu. Joku kohde menee samantien kuin kuumille kiville ja toinen ei tunnu kelpaavan kenellekään tai päinvastoin. Jos myyntiaika venyy, voit tarkistaa hinnan, mutta huomioi, että hinnan lasku ja pitkä myyntiaika yleensä viestivät ostajalle myyjän epätoivosta.


Ostotarjouksen tullessa siihen kannattaa tutustua huolella. Varmista, että hinnan lisäksi myös muut tarjouksen ehdot ovat sellaiset, että ne sopivat sinulle. Pieniltä tuntuvat vastuut saattavatkin tehdä tuhansien eurojen loven lompakkoon, mikä on otettava huomioon kokonaisuudessa.


Kun ostotarjous on hyväksytty, tulee laatia kauppakirja. Asunnon kauppakirjapohjia löytää verkosta tai sellaisen voi laatia vaikka Sopimuskoneella . Varsinaiset kaupat tehdään yhteisesti sovittuna ajankohtana pankissa yhdessä ostajan kanssa. Pankit auttavat tarvittaessa myös kauppakirjan teossa ja varsinaisen kaupankäynnin byrokratiassa.

-

Neliöt Rahaksi -palvelussa asunnon myynti on vain yhden yhteydenoton päässä. Sinun ei tarvitse remontoida asuntoa, säätää välittäjien kanssa tai pitää esittelyitä. Hoidamme kaikki paperityöt puolestasi ja teemme kaupat myyjän pankissa. Sinä voit vain saapua paikalle.


Maksamme asunnostasi sen hinnan, mitä sinulle jää käteen, kun välistä jätetään pois tinkaajat ja kiinteistönvälittäjän palkkio. Käytännössä saat saman verran kuin kuukausien myyntiruljanssin jälkeen, mutta meiltä saat rahat parhaimmillaan samana päivänä tarjouksesta. Meidän katteemme tulee siitä, minkä kiinteistönvälittäjä muuten ottaisi sinulta. Voit lukea lisää artikkelistamme , miksi myydä asunto Neliöt Rahaksi -palvelun avulla.

Ota meihin yhteyttä , niin keskustellaan juuri sinulle parhaista kaupoista.


Comentarios


bottom of page