Vastaus kysymykseen ei ole aivan yksiselitteinen ja kaipaakin siksi perusteellisempaa tarkastelua. Elämäntilanteesta riippuen on pohdittava pitkälläkin aikavälillä erilaisten tonttimuotojen hyötyjä ja sopivuutta.
Oma tontti
Ajatus omasta tontista ja edullisemmista kuukausimaksuista kuulostavat monen korvaan varsin houkuttelevalta tarjoukselta. Oman tontin omistajuudessa viehättävät usein vapaus, mahdollinen tontin arvonnousu ja vuokratonttivastikettomuus.
Mitä paremmalla paikalla tontti sijaitsee, sitä suuremmalla todennäköisyydellä maan arvo nousee. Tämä ei kuitenkaan aina pidä paikkaansa, sillä mitä kauempaa talon ostat, sitä enemmän arvo saattaa tulevaisuudessa laskea. Tontin arvoon vaikuttavat useat seikat, kuten esimerkiksi meri- ja järvinäköala, rantaviiva ja palveluiden välitön läheisyys. On hyvä muistaa, että tontin hinta voi laskea ihan missä vain, jos viereen rakennetaan vaikkapa teollisuushalli.
Vuokratontti
Vuokratontin etuna on edullisempi hankintahinta, koska tontin arvo ei sisälly varsinaiseen kauppahintaan, vaan kuukausittaiseen hoitovastikkeeseen. Tällöin kuukausittaiset asuinkustannukset voivat olla korkeat.
Vuokratonttien maanomistajia ovat yleensä kaupungit tai yksityiset sijoittajat. Monet pitävät kaupunkia luotettavana vuokraisäntänä siitä syystä, että se on pitkäaikainen omistaja ja usein kaupungin maanvuokrasopimuksessa käytetään ns. indeksikorotusta, eli tontin vuokra nousee elinkustannusindeksin mukaisesti.
Jos olet ostamassa tai omistat asunnon vuokratontilla kannattaa tarkistaa, onko vuokrasopimus päättymässä lähivuosina. Yli 50-60 vuotta sitten tehtyihin maanvuokrasopimuksiin ei nähty tarpeelliseksi asettaa korotusehtoja, joten tonttivuokra on ollut viimeisten vuosikymmenten ajan lähes puoli-ilmainen. Tähän kannattaa varautua, sillä vanhojen sopimusten päivittämisen yhteydessä vuokran määrä voi nousta moninkertaisesti. Tällaiselle vuokratontille rakennetussa taloyhtiössä et voi lunastaa tonttiosuutta itsellesi.
Valinnainen vuokratontti
Valinnainen vuokratontti antaa joustoa elämäntilanteesi mukaan. Tontin lunastusosuuden voi joko maksaa taloyhtiölle asunnon valmistumisen yhteydessä tai vasta myöhemmin. Lunastusta lykättäessä maksat kuukausittaisen hoitovastikkeen lisäksi vuokratonttivastiketta, joka ei kuitenkaan pienennä tonttiosuuden lunastushintaa.
Lunastamisen jälkeen asumiskulusi luonnollisesti pienenevät. Jos koko tonttiosuuden lunastaminen tuntuu suurelta investoinnilta, on joidenkin taloyhtiöiden tontinvuokrasopimuksella mahdollista lunastaa vain osittainen vuokratonttiosuus. Tässä vuokratonttivastike ei poistu kokonaan, vaan pienenee lunastusosuuden mukaisesti.
Jos olet ostamassa asuntoa taloyhtiöltä, jossa on vuokratontti - kannattaa selvittää tontin vuokraehdot ja lunastusehdot. Eri taloyhtiöiden lunastusehdoissa on eroja, joten niitä kannattaa vertailla keskenään, sillä niistä selviää esimerkiksi mihin hintaan ja milloin voit tonttiosuuden lunastaa.
Herättikö aihe sinussa ajatuksia ja tahtoisit keskustella lisää? Ota meihin yhteyttä, vastaamme mielellämme mieltä askarruttaviin kysymyksiisi!
Σχόλια