Onko omakotitalossa asuminen todellisuudessa kalliimpaa kuin kerrostaloasuminen? Molemmissa asumismuodoissa on omat etunsa ja haittansa, ja valinta riippuu suurimmaksi osaksi omista mieltymyksistä ja muista merkittävistä tekijöistä, kuten kiinteistön iästä ja sijainnista.

Omakotitaloasuja voi vaikuttaa kustannuksiinsa
Omakotitalossa asuminen on suomalaisten suosituin asumismuoto, ja tähän haaveeseen liitetään paljon toiveita esimerkiksi omasta pihasta, rauhasta ja luonnon välittömästä läheisyydestä. Oman tontin etuna on se, että pihasta saa juuri sellaisen kuin haluaa, mutta kiinteistön hoitoon ja ylläpitoon liittyvät tehtävät jäävät asukkaan itsensä hoidettaviksi.
Talon omistamista ja siihen liittyviä kustannuksia on pidetty paljon kalliimpana kuin kerrostalossa asumista. Pientaloteollisuus PTT ry:n julkaiseman asumisdatan perusteella uusi omakotitalon neliöhinta on lähes poikkeuksetta edullisempi kuin perhekokoisen kerros- tai rivitaloasunnon. Tutkimuksessa vertailtiin myytyjen uusien asuntojen keskimääräisiä neliöhintoja ja eri asumismuotojen asumiskustannuksia. Tuloksista selvisi, että omakotitalon asukas saa euroillaan enemmän neliöitä muihin asumismuotoihin verrattuna.
Lisäksi omakotitalon asumiskulut ovat keskimäärin alle puolet kerrostaloasukkaan kuluista. Rakennustutkimus RTS:n tekemän selvityksen mukaan uusissa omakotitaloissa kuukauden asumiskulut ovat 3,5 euroa neliömetriltä, rivitalossa 5,7 euroa neliömetriltä ja kerrostalossa 7,6 euroa neliömetriltä. Nykypäivän omakotitalojen keskikoko on pienentynyt, jonka ansiosta ne ovat energiatehokkaampia ja vähentävät esim. lämmityskustannuksia.
Kerrostalossa huolettomampaa elämää
Kerrostaloasuminen on suosittua erityisesti kasvukeskuksissa, joissa laajakirjoinen palveluvalikoima ja tapahtumat ovat tavanomaisesti nurkan takana. Välimatkat ovat lyhyitä ja elämää kasvukeskuksissa on lähes vuorokauden ympäri. Moni asunnon omistaja onkin valintaansa tyytyväinen, koska kerrostalossa asumisen koetaan olevan monin tavoin huoletonta.
Kerros- ja rivitalot ovat asunto-osakeyhtiömuotoisia, jolloin niistä syntyvät asumiskulut määräytyvät yhtiön osakkaiden kesken, esimerkiksi kiinteistövero. Suuret investoinnit, kuten isojen remonttien tai laitteiden hankkimiskulut jaetaan useamman osakkaan kesken, jolloin kuukausittaiset kuluerät eivät pääse kasvamaan sietämättömiksi. Asunto-osakeyhtiön omistamien laitteiden korjaukset ja esimerkiksi julkisivun parannukset katetaan yhdessä osakeyhtiön varoista.
Jos taloyhtiö on ostanut kiinteistöhuollon ja isännöintipalveluja, voidaan odottaa ettei lumien auraus, haravointi tai nurmikon leikkuu jää pelkästään asukkaan vastuulle, vaan ne siirtyvät taloyhtiön hoidettavaksi. Näin vaivaa säästyy, mutta kulut ovat suuremmat. Yhteisiä varoja voi myös säästää järjestämällä yhteisiä talkoopäiviä, jolloin jokainen kynnelle kykenevä voi osallistua oman panoksensa mukaan yhteisten tilojen siisteyden ja kunnostamisen ylläpitoon.
Asunto-osakeyhtiössä on myös huonot puolensa. Asuessasi kerros- tai rivitalossa et voi päättää kaikesta itse. Jos yhtiössä päätetään asentaa parvekelasit kaikkiin asuntoihin, asennetaan ne myös sinun parvekkeelle, vaikket niitä välttämättä tarvitsisikaan.
Oletko vaihtamassa asuntoa? Voit myydä nykyisen asuntosi ja löytää uuden kodin Neliöt Välittää -palvelumme kautta. Klikkaa tästä lukeaksesi lisää!
Comments