top of page

Onko remontissa säästäminen hitti vai huti?

Uuden kodin oston yhteydessä herää usein keskustelua remontoinnin hyödyistä etenkin silloin, jos kyseessä ei ole uudiskohde. Remontoinnin ollessa ajankohtainen on hyvä ottaa huomioon muutamia tärkeitä asioita, joista osan olemme listanneet alle.



Remontin suunnitelma ja kirjalliset sopimukset


Perusteellinen suunnitelma ja dokumentointi ovat remontin toteuttamisen kulmakiviä. Suunnitelman tarkoituksena on kirkastaa remontin kulkua niin, että yllätyksiä ei pääse tulemaan. Valitettavasti kaikilta ikäviltä yllätyksiltä ja viivästyksiltä on mahdotonta välttyä, jonka vuoksi remonttiin kannattaa varata joustovara rahallisesti ja ajallisesti.


Lisäksi yksi tärkeimpiä asioita on muistaa toteuttaa remonttiin liittyvät sopimukset aina kirjallisesti. Sopimus auttaa sen molempia osapuolia ymmärtämään ja tiedostamaan omat tehtävät ja vastuut, jolloin mahdollisilta riitatilanteita pystytään välttymään.



Asunnon remontoiminen on kallista


Tätä asunnon ostajat eivät välttämättä tiedä tai osaa arvioida. Remonttilistalla usein löytyvät materiaalit, kuten seinämaali, laminaatti ja laatat eivät ole ostohinnaltaan kovin suuria investointeja, mutta ammattilaisen työ puolestaan on. Työn hinta ja työhön kuluva aika määrittelee ison osuuden remonttiin suunnitellusta kokonaisbudjetista.



Asianmukaisten remonttivälineiden hankinta


Laadukas remontti toteutetaan oikein valituilla välineillä ja tarvikkeilla sekä niiden oikeaoppisella käytöllä. Mikäli remonttiin on valittu tilaustuotteita, on niiden toimitusaika ja -varmuus otettava huomioon ja varmistettava tuotteen toimittajalta. Toimituksessa myöhästyneet tuotteet pidentävät remontointiin budjetoitua aikaa ja näin ollen myös budjetin loppusummaa.


Materiaaleja valittaessa on hyvä pitää mielessä remontin jälkeisten jätteiden hävittäminen asiaan kuuluvalla tavalla. Kierrätyskelpoisesta jätteestä on huomattavasti helpompi päästä eroon kuin ongelmajätteestä, joka kuuluu toimittaa suoraan jäteasemalle.



Taloyhtiöiden säännöt


Jokaisessa taloyhtiössä on säännöt koskien asuinhuoneistojen remontointia. Taloyhtiöstä riippuen tekninen isännöitsijä voi valvoa remonttiasi tarkemmin kuin toinen, tai isännöitsijä saattaa haluta valvoa vain märkätiloihin ja keittiöön liittyvää remonttia.


Huomioitavaa on myös se, että taloyhtiön remontit voivat vaikuttaa oman remonttisi aikatauluun ja toteutukseen. Luvan saanti hallitukselta voi kestää jopa kuukauden, loma-aikoina tätäkin pidempään. On hyvä varautua siihen, että hallituksen käsittelyä vaativat remonttiluvat eivät ole kiireellisesti toimitettavia asioita. Viivästyneet luvat viivästyttävät luonnollisesti myös remonttia.

 

Asunnon remontissa säästäminen ei aina ole järkevin vaihtoehto ja itse tehty saattaa näyttää kotikutoiselta, eikä välttämättä edistä merkittävästi asunnon arvoa. Remontoinnin mahdollista tarvetta kannattaakin pohtia jo hyvissä ajoin ennen asunnon ostoa.

コメント


bottom of page