top of page

ASP-järjestelmään on ehdotettu muutoksia - Nämä seikat saattavat tulevaisuudessa olla toisin

ASP eli asuntosäästöpalkkiojärjestelmä on valtion luoma järjestelmä, jonka tarkoituksena on kannustaa ja helpottaa ensiasunnon hankkimista. ASP korkotukilainan ominaisuuksia ovat mm. edullinen korko ja lainaehdot. Nyt hallitus suunnittelee ASP-järjestelmään muutoksia. Suunnitellut uudistukset ovat nyt lausuntokierroksella hallituksessa. Millaisia nämä muutokset sitten ovat, ja mitä ne tarkoittavat ASP-säästäjälle tai ASP-lainan ottajalle?

Ikärajamuutos mahdollistaisi ASP-lainan yhä useammalle


ASP-järjestelmä on ollut olemassa pitkään, ja nyt sitä halutaan hallituksen toimesta päivittää. ASP-järjestelmän kehittämistä koskeva luonnos lähti hallituksessa lausuntokierrokselle tammikuussa. Valtionkonttorin tekemän esityksen mukaan ASP-lainojen määrä on noussut vuosittain, joten lienee aikakin tarkastella voisiko asuntosäästöpalkkiojärjestelmää jotenkin parannella. Yksi ehdotuksista järjestelmän muuttamiseksi on se, että ikärajaa ASP-tilin aloittamisen suhteen laajennetaan, ja tätä kautta ASP-laina mahdollistuisi yhä useammalle. ASP-lainan ottaminen edellyttää ASP-tilille säästämistä, ja tällä hetkellä ASP-säästämisen voi aloittaa 15-39-vuotiaana. Tämän halutaan laajentaa niin, että ikähaarukka aloittamiselle olisi jatkossa 15-44 vuotta.


Alle 40-vuotias ensiasunnon ostaja voi saada veroetua, eli hänen ei tarvitsisi maksaa 2 tai 4% varainsiirtoveroa asunnon oston yhteydessä jos tietyt ehdot toteutuvat. Tähän veroetuun mahdollinen ASP-järjestelmään tuleva ikärajamuutos ei vaikuttaisi.


Muutos lainamäärän nostamisesta hyödyttäisi muun muassa lapsiperheitä


Nykyisten ehtojen mukaan ASP-lainan määrä on sama huolimatta siitä, onko asunnon ostajia yksi vai kaksi. Uusi ehdotus nostaisi lainan määrää jos lainan ottajia on kaksi. ASP-lainan enimmäismäärä riippuu kunnasta, ja esimerkiksi tällä hetkellä Helsingissä enimmäismäärä on 215 000 euroa mutta jos uusi ehdotus toteutuu, ja lainan ottajia olisi kaksi, tuo summa olisi jatkossa 322 500 euroa. Esimerkiksi Tampereella ja Turussa enimmäissumma on tällä hetkellä 140 000 euroa. Jatkossa tuo summa olisi ehdotuksen toteuduttua kahdelle hakijalle 210 000 euroa. ASP-lainanottajat ovat usein lapsiperheitä, joten ehdotus tukisi myös sitä, että kahden aikuisen lapsiperheet voisivat saada jatkossa suoraan ensi ostolla perheelle sopivan tarpeeksi tilavan kodin.


Asuntojen hintojen nousu antaisi aihetta korottaa valtiontakauksen enimmäissummaa


Yksi merkittävä osa ASP-järjestelmää ja ASP-lainaa, on siihen kuuluva valtiontakaus. ASP-lainan valtiontakauksen enimmäismäärä on viimeksi korotettu vuonna 2009, ja koska asuntojen hinnat ovat nousseet yli 10 vuodessa melko paljon, on katsottu aiheelliseksi ehdottaa, että 50 000 euron valtiontakauksen enimmäismäärä nousisi 60 000 euroon. Valtiontakauksen ajatus ASP-lainan kohdalla on se, että se riittäisi yhdessä ASP-säästöjen ja ostettavan asunnon kanssa vakuudeksi, eikä muita vakuuksia tarvitsisi olla.


ASP-järjestelmän muutokset tekisivät ASP-säästämisestä ja lainasta useammalle mahdollisen vaihtoehdon. ASP-järjestelmän ehdotukset ovat käyneet läpi lausuntokierroksen tämän eli helmikuun 2022 loppuun mennessä. Ympäristöministeriö arvioi, että valmis hallituksen esitys saadaan eduskuntaan vielä kevään 2022 aikana.


Lähteet:


Comentários


bottom of page